Vereniging van Effectenbezitters


Tien vragen VEB aan Centaurus/Paulson
Grootaandeelhouders Stork willen focus op Aerospace

Nog geen twee dagen na de aandeelhoudersvergadering van Stork, kruipen de twee grootste aandeelhouders van het industriële conglomeraat, Centaurus en Paulson, uit hun schulp. Zij doen formeel het verzoek om uiterlijk 19 oktober a.s. een aandeelhoudersvergadering te houden en willen daarbij de omvorming van Stork in een pure aerospace-onderneming aan de orde stellen. De andere bedrijven - Food Systems, Prints en Technical Services - moeten volgens de twee aandeelhouders worden afgestoten.

De VEB acht het positief dat de wensen van deze twee aandeelhouders nu eindelijk publiek zijn gemaakt, maar is verrast over het feit dat men de daartoe geboden kans op 5 september jl. niet heeft gegrepen. Zowel in de discussie over de beursexit als bij de rondvraag was ruime gelegenheid om de strategische visie te ventileren en het management vragen te stellen over de voorgestelde strategie.

Ten aanzien van de focus van Stork en de beperkte synergie tussen de diverse bedrijfsonderdelen, neemt de VEB een genuanceerde tussenpositie in. Enerzijds is meer focus wenselijk om voldoende middelen te hebben om de belangrijkste activiteiten (Aerospace en Technical Services) te versterken. Anderzijds is de VEB van mening dat het management onder leiding van Sjoerd Vollebregt de onderneming in de afgelopen vier jaar aanzienlijk heeft versterkt en dat aanzienlijke aandeelhouderswaarde is gecreëerd. Tegen die achtergrond lijken er geen dringende redenen te bestaan om Stork op korte termijn tot meer focus te dwingen.

In deze discussie is ook de waardering van belang. Daarbij heeft Stork - ondanks het 17 miljoen euro kosten de onderzoek - nagelaten aandeelhouders te informeren over de waarde die zij in de drie pijlerstrategie verwachten te realiseren. Mede op basis van die verwachte waardetoename werden de onderhandelingen met de enig overgebleven geïnteresseerde partij (prijsindicatie 45 euro per aandeel) afgebroken. Centaurus en Paulson geven aan dat het aandeel Stork volgens hen significant is ondergewaardeerd. Het is wenselijk dat beide aandeelhouders aangeven hoe groot deze onderwaardering volgens hen is.

De VEB heeft heden een brief gezonden aan Centaurus en Paulson met vragen over hun positie in Stork en de door hen voorgestelde strategie. Deze is als pdf bestand bijgevoegd.

Vereniging van Effectenbezitters

Brief aan Centaurus/Paulson