Ingezonden persbericht


Goedkeuring hygiënecode wegtransport diervoeders

De eerste nationale gids voor goede praktijken voor de diervoedersector is een feit. Het ministerie van LNV keurde de hygiënecode wegtransport diervoeders goed. De gids staat ook bekend als hygiënecode. Door het toepassen van de code kunnen diervoederbedrijven in het kader van de Diervoederhygiëneverordening (Vo. (EG) Nr. 183/2005) voldoen aan de wet. Door het werken met een goedgekeurde gids kan de VWA-controle op de bedrijven vlotter en efficiënter plaatsvinden.

De goedkeuring van de hygiënecode wegtransport diervoeders (zie besluit LNV) betekent een akkoord met de handelwijze uit de code betreffende de diervoederhygiëneverordening. De gids treedt daarmee niet in plaats van de verordening. De verordening blijft het uitgangspunt voor de toezichthouders. Voor de toezichthouders is de gids een leidraad waarmee zij efficiënter en effectiever toezicht kunnen houden op diervoederbedrijven.

Het vervangen van de term 'gids voor goede praktijk' door 'hygiënecode' sluit aan bij de praktijk voor de levensmiddelen. Daar werd de term 'hygiënecode' al langer gebruikt. De hygiënecode wegtransport is in overleg met vertegenwoordigers van belanghebbende partijen tot stand gekomen. Het Productschap Diervoeder legde de code vervolgens ter goedkeuring voor bij het ministerie van LNV. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) beoordeelde de code en bracht een positief advies uit. De hygiënecode voldoet aan de eisen van de diervoederhygiëneverordening. De inhoud is bruikbaar voor de diervoeder- en transportsector als leidraad voor de naleving van de diervoederhygiëneverordening voor zover het wegtransport van diervoeders betreft.

GMP+ gecertificeerde bedrijven (GMP+ B4.1 wegtransport) voldoen al aan de voorschriften uit de diervoederhygiëneverordening via deelname aan het GMP+-certificatieschema diervoedersector 2006. Via een verwijzingstabel GMP+ B4.1/hygiënecode wegtransport is inzichtelijk gemaakt welke voorschiften uit de hygiënecode op welke plaats in de GMP+ -standaarden zijn opgenomen. GMP+ gecertificeerde bedrijven kunnen hiermee bij een VWA-controle aantonen dat de voorwaarden van de diervoederhygiëneverordening via GMP+-certificatie zijn ingevuld. Hierdoor verloopt de VWA controle op de bedrijven vlotter en efficiënter. Onderstreepte tekst zijn links naar:
Link LNV Besluit goedkeuring hygiënecode wegtransport diervoeders van 29 juni 2006 Link Hygiënecode wegtransport
Link Verwijzingstabel GMP B4.1 wegtransport en Hygiënecode wegtransport diervoeders