Gemeente Rotterdam

Wethouder Kaya gaat de stad in voor goede ideeën

'Samen werken aan je eigen stad'. Onder die titel gaat de gemeente de komende maanden actief op zoek naar inspirerende, creatieve ideeën die Rotterdammers hebben voor een prettigere, betere wijk of stad.

Marktplaats voor goede ideeën

In dat kader heeft wethouder Kaya op donderdag 7 september het Rotterdam Idee gelanceerd. Dat is dé marktplaats waar iedere Rotterdammer ideeën kan plaatsen voor de verbetering van de directe leefomgeving. Kaya: 'Rotterdammers bruisen van goede ideeën voor een betere stad en veel mensen willen daarvoor best de handen uit de mouwen steken. Vaak worden dromen geen werkelijkheid, omdat mensen niet weten waar ze met de goede ideeën terecht kunnen. Ook zijn succesvolle ideeën bij andere Rotterdammers elders in de stad niet bekend. Daarmee gaat veel verloren. Dankzij de markplaats Rotterdam Idee kunnen initiatieven, die normaal niet van de grond komen omdat ze niet in een bepaald programma vallen, een duwtje krijgen'.

Zo luistert het gemeentebestuur niet alleen naar wat er in de stad leeft, maar zet het samen met Rotterdammers woorden om in daden. Wethouder Kaya gaat ook zelf actief op zoek naar inspirerende ideeën. Met workshops zullen Rotterdammers de komende maanden worden uitgedaagd tot nieuwe ideeen en om ideeën die ze hebben samen verder te ontwikkelen.

Makelen en verbinden

Het RotterdamIdee is voor alle ideeën voor de stad. De jury beoordeelt de ideeën en honoreert echte RotterdamIdeeën met een premie. Ook brengt RotterdamIdee ideeënleveranciers in contact met andere fondsen als extra financiering nodig is. De jury kijkt ook of er andere mogelijkheden zijn in Rotterdam. RotterdamIdee verwijst deze ideeën via de site snel naar het juiste loket.

Uiteenlopende ideeën

Naast het makelen en verbinden van initiatiefnemers en hun ideeën, reikt een jury van het Rotterdam Idee regelmatig een aanmoedigingsprijs uit aan ideeën die concreet zijn. Aan de aanmoedigingsprijs is een klein geldbedrag verbonden. Op 7 september heeft wethouder Kaya de eerste twaalf aanmoedigingsprijzen uitgereikt.

De ideeën die zijn beloond zijn zeer uiteenlopend. Zo zijn er voorstellen voor een ruilwinkel met een kleine werkplaats, een buurtplan voor een wegkwijnende molenstomp in de wijk, een sprookjespark voor kinderen uit de wijk, vrijwillige en kostenloze hulp aan buurtgenoten, en een gevelconcert.

Iedere Rotterdam kan zijn of haar idee kwijt op de interactieve website: www.rotterdamidee.nl.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam