Ministerie van Defensie

07-09-2006 16:09

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Van de 25 aangekochte Bushmasters gaan er 23 naar Afghanistan - Foto: Hennie Keeris. Nederlandse F-16âs zijn op 30 augustus tweemaal ingezet ter ondersteuning van de coalitietroepen in de provincie Helmand. In de omgeving van Sangin schakelden ze met een geleide bom een vijandelijke stelling uit. Later op de dag kwamen ze bij Naw Sad opnieuw een grondeenheid te hulp. Ook moest er een geleide bom aan te pas komen.

In Uruzgan worden intussen met grote regelmaat patrouilles uitgevoerd. De eind juli aangeschafte Bushmasters zijn afgeleverd. Twaalf van deze pantserpatrouillevoertuigen staan inmiddels in Kandahar en zullen worden ingezet in de provincie Uruzgan. In totaal heeft Defensie 25 exemplaren aangeschaft. De overige komen binnen afzienbare tijd in Afghanistan aan. Daarnaast heeft Nederland tien Nyalaâs in bruikleen gekregen van de Canadezen. Dit is een gelijksoortig voertuig van Zuid-Afrikaans makelij. Vijf daarvan zijn al overgedragen aan Task Force Uruzgan.

Het Provinciaal Reconstructie Team heeft veel contacten gelegd in de omgeving van Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora en ook de eerste wederopbouwprojecten zijn opgestart. Daarbij wordt goed samengewerkt met de provinciale autoriteiten en ook zijn enkele shura's bijgewoond. Een aantal zogenoemde Quick Impact Projecten is inmiddels afgerond.

In de namiddag van 6 september heeft een patrouille van de Task Force Uruzgan bij Deh Rawod een kort vuurgevecht geleverd met een groepje vijandige strijders. Ze werd daarbij beschoten met klein-kaliber wapens en raketgranaten door belagers die zich verschansten in en om een gebouwtje. Een accuraat afgeworpen vliegtuigbom gaf ook nu de doorslag. Aan Nederlandse kant bleef de schade beperkt tot enkele lekke banden.

De afgelopen week leverden zowel de TFU, de ATF en het F-16 detachement steun aan de operatie Medusa in de provincie Kandahar. Zo heeft een Nederlandse eenheid de basis Martello tijdelijk overgenomen zodat de Canadese eenheid die hier normaliter is gestationeerd, kon worden vrijgemaakt voor inzet elders in de provincie. Daarnaast zijn twee Pantzerhowitzer 2000's uitgeleend aan Medusa.

Uiteraard zijn de F-16's beschikbaar voor luchtsteun aan deze grote operatie. Ze hoefden de afgelopen week echter nog niet in actie te komen. De helikopters van de Air Task Force (ATF) in Kandahar daarentegen wel. Vooral de Apaches leveren een belangrijke bijdrage aan Operatie Medusa en bewijzen bijna dagelijks hun nut. De Cougar helikopters zijn ingezet voor vervoerssteun.