Toegeven Bush gerechtigheid voor bevindingen Raad van Europa

Eerste kamer

'Toegeven Bush gerechtigheid voor bevindingen Raad van Europa'

Het toegeven van President Bush dat geheime CIA detentiekampen bestaan buiten de Verenigde Staten onderschrijft de bevindingen die de Raad van Europa in de afgelopen maanden in haar rapporten heeft gepresenteerd. De uitspraken van Bush zijn ironisch genoeg een pluim op de hoed van de mensen die zo hard hebben gewerkt aan het onderzoek binnen de Raad van Europa, aldus Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE), René Van der Linden. De mensen die kritiek hebben geleverd op Marty, de rapporteur van PACE en zijn bevindingen in twijfel hadden getrokken, zijn nu bovendien in het ongelijk gesteld en daarmee is de unieke rol van de PACE in de strijd voor mensenrechten wederom bevestigd.

President Bush zei dat de geheime detenties en ondervragingen deel uitmaken van een 'alternatieve werkwijze' die ervoor heeft gezorgd dat nieuwe aanvallen konden worden voorkomen en daarmee levens zijn gered. 'Als gevolg van de geheimhouding zal deze claim nooit geverifieerd kunnen worden. Zelfs als het op waarheid zou berusten, zal een dergelijke werkwijze op de lange termijn alleen maar onze veiligheid aantasten in plaats van vergroten', aldus Van der Linden. Het ontvoeren en martelen van personen in het geheim is een daad van criminelen, zeker geen daad van democratische regeringen. Het zal niet alleen leiden tot meer terrorisme, het zal vooral leiden tot het ondergraven van de waarden waarvoor we samen strijden. Europa moet part, noch deel willen uitmaken van een dergelijk systeem.

De strijd tegen terrorisme heeft prioriteit binnen de raad van Europa en zal bovenaan onze politieke agenda blijven staat. Maar zoals Marty reeds heeft gezegd: schending van mensenrechten begaan in de strijd tegen terrorisme zijn overwinningen voor de terrorist wiens doel het immers is het recht(systeem) te vernietigen.