De vlinderstichting

Wageningen, 7 september 2006

Veerman onderschrijft belang vlinderbescherming

Minister Veerman onderschrijft het belang van de bescherming van dagvlinders. Dat zei hij gisteren in zijn dankwoord na ontvangst van het eerste exemplaar van 'De Dagvlinders van Nederland'. De minister toonde de bereidheid in overleg met De Vlinderstichting te blijven zoeken naar beheer- en beschermingsmethoden waardoor de vlinderstand op peil kan blijven. Hij kreeg het boek uit handen van Theo Verstrael, directeur van De Vlinderstichting in het bijzijn van zo'n 140 vrijwilligers die door het doorgeven van hun waarnemingen aan het boek hebben meegewerkt.

Vervolgens overhandigde de minister een exemplaar van het boek aan Piet Zumkehr. Deze vrijwilliger leverde bijna 25.000 waarnemingen in was dus bij uitstek geschikt om als eerste van de bijna tweeduizend waarnemers het boek te krijgen. Zumkehr pleitte er in zijn dankwoord voor om in een volgende atlas ook de nachtvlinders een plek te geven.

De vlinderatlas werd ook aangeboden aan de directeuren van de drie grote terreinbeheerders van Nederland: Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De Landschappen. Zij beheren samen 80% van het leefgebied van de meest bedreigde vlindersoorten en hebben hiermee een grote verantwoordelijkheid voor behoud en herstel van de dagvlinders in Nederland. Zij gaven in hun dankwoorden aan blij te zijn met het boek, omdat het concrete handvatten levert voor een beter beheer ten behoeve van de vlinders.

Het boek, deel 7 in de serie Nederlandse Fauna, is geschreven door De Vlinderstichting en uitgegeven door Naturalis, EIS-Nederland en KNNV Uitgeverij. Het geeft een actueel beeld van alle kennis over de dagvlinders van Nederland en de opgenomen verspreidingsgegevens geven inzicht in de voor- of achteruitgang van de soorten. Een van de conclusies is, dat de afgelopen tien jaar steeds meer dagvlindersoorten dreigen te verdwijnen. Herstel van sommige soorten is mogelijk, mits passend beheer wordt toegepast. 'Dagvlinders van Nederland' is dan ook een stimulans voor natuurbeheerders om het tij te keren.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -