Ministerie van Defensie

07-09-2006 17:03

nationale indiÃ-herdenking in roermond

In Roermond zijn bij het Indiëmonument vandaag de 6200 gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea herdacht. Namens de regering woonde minister Agnes van Ardenne van
Ontwikkelingssamenwerking de plechtigheid bij.

Voor een gehoor van 19.000 veteranen uit de jaren 1945-1962 prees Van Ardenne de strijd die de oud-Indiëgangers voerden voor waardering en erkenning van hun inzet in de voormalige rijksdelen Nederlands Oost-Indie en Nieuw Guinea. "Toen u na de oorlog voet aan wal zette in Nederland, sloten overheid en bevolking u niet in de armen", zei ze. "Met uw strijd voor erkenning heeft u de weg bereid voor nieuwe generaties veteranen. De voorbereiding van missies is nu beter op orde en militairen zijn ook beter voorbereid op missies in den vreemde."

Van Ardenne brak verder een lans voor het geven van geschiedenislessen op middelbare scholen over de Nederlandse militaire missies in Oost-Indië na de Tweede Wereldoorlog. "Onze studenten moeten meer over Indië weten dan alleen het VOC", vindt ze.

Tot slot roemde Van Ardenne "de moedige mannen en vrouwen die helpen bij de pacificatie en wederopbouw van Afghanistan".