Burgerparticipatie in gemeenten kan beter

Nicis

Nieuwe publicatie biedt gemeenten leidraad voor betere inspraak

DEN HAAG, 7 september. Burgers zijn tevreden over de mogelijkheden van inspraak, maar zien er te weinig van terug in uiteindelijk beleid. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van NICIS naar de burgerparticipatie in de gemeenten Leiden en Dordrecht. De vandaag verschenen publicatie Wanneer werkt Participatie? biedt gemeenten een leidraad voor een betere en succesvollere participatie van burgers in gemeentelijke beleidsontwikkeling.

Burgerparticipatie kan verbeterd worden als gemeenten inzetten op vijf ambities:


1. Professioneel organiseren van verplichte consultatie achteraf;
2. Burgers op projectbasis in een vroege fase bij het beleid betrekken en veel ruimte voor inbreng en discussie bieden;
3. Het ontwikkelen en gebruiken van een herkenbare werkwijze rond burgerparticipatie;

4. Als raad actief het gesprek aangaan met burgers over politieke vraagstukken;

5. Het samenspel met betrokken partijen centraal stellen.

De publicatie Wanneer werkt Participatie? stelt dat gemeenten binnen deze vijf ambities verschillende acties kunnen ontwikkelen. Doel moet daarbij zijn om telkens op een andere manier met burgers in contact te komen. Gemeenten kunnen daarbij tegelijkertijd inzetten op meer dan één ambitie.

De publicatie Wanneer werkt Participatie? is een uitgave van NICIS, Maatschappelijk Topinstituut voor de steden binnen het Stedelijk Innovatieprogramma dat NICIS uitvoert i.s.m. NWO (Nederlands Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek). De publicatie is geschreven door Partners+Pröper, bestuurskundig onderzoek en advies.

///// EINDE BERICHT /////


Noot voor de redactie/