Ingezonden persbericht


Diabetes, exercise and sports, a health(y) challenge, , Arnhem

7-9 september 2006

De Stichting Sport en Bewegen met Diabetes organiseert van 7 tot en met 9 september 2006 te Papendal, Arnhem, het tweejaarlijkse internationale congres van de Diabetes, Exercise and Sports Association (DESA). Het thema van het congres zal zijn: "Diabetes, exercise and sports, a health(y) challenge".

Er is een comité van aanbeveling aangesteld onder voorzitterschap van mevrouw Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF.

Waarom een congres over Diabetes, beweging en sport? Diabetes mellitus (Suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer het vermogen heeft glucose om te zetten in energie. Bijna één op de twintig Nederlanders heeft diabetes. Dat betekent dat 750.000 mensen aan deze chronische ziekte leiden. Ongeveer 250.000 mensen hebben diabetes, maar weten dat niet. Diabetes kan gepaard gaan met ernstige en levensbedreigende complicaties. Daarmee is diabetes helaas "hofleverancier" van vooral hart- en vaatziekten zoals hartinfarcten, hersenbloedingen en vaatafsluitingen waardoor vaatschade, blindheid en nieruitval ontstaat of amputatie noodzakelijk is. De ziekte kan goed behandeld worden en naast geneesmiddelen plus zelfcontrole en -regulatie door mensen met diabetes hoort voldoende sport en beweging bij deze behandeling. Juist preventieve maatregelen als voldoende beweging kunnen veel leed en kosten voorkomen. Dit congres is bedoeld om wetenschappelijke inzichten in sport en beweging bij diabetes te verspreiden, om kennis over de beste methoden en de beste manier van motivatie te leveren en om behandelaars en mensen met diabetes bewust te maken van de vele voordelen van voldoende beweging en sport. De enorme omvang van de diabetesepidemie in de gehele wereld vereist goede en liefst eenvoudige maatregelen. Sport en beweging zijn daar een perfect voorbeeld van.

Congresopzet
Het congres is als volgt ingedeeld:

. 1 congresdag met als onderwerp type 1 diabetes en het effect van sport en bewegen
. 1 congresdag, waarbij het accent ligt op de preventie en behandeling van diabetes type 2 in relatie tot bewegen
. in de namiddag en vooravond van deze dagen worden praktijk-, bewegings- en voorlichtingsactiviteiten georganiseerd.
. Op zaterdag 9 september vinden landelijke sport- en bewegingsactiviteiten plaats, gericht op de mens met diabetes.

Rondom het congres wordt tevens een informatiemarkt opgezet.

Doelgroep
De doelgroep voor het congres bestaat uit bedrijfsartsen, internisten, endocrinologen, diabetesverpleegkundigen, kinderartsen, huisartsen, sportartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten, podotherapeuten en bewegingswetenschappers. Daarnaast zijn ook geïnteresseerde mensen met en zonder diabetes van harte welkom om zich in te schrijven.

De sprekers die worden uitgenodigd zijn (internationale) autoriteiten op het gebied van diabetes, sport en bewegen. De voertaal is Engels.

De organisatie is van mening dat de lezers van uw tijdschrift wellicht geïnteresseerd zijn in deze dag. Graag wil ik u vragen om onderstaande informatie op te nemen in de congresagenda van de eerstvolgende editie van uw tijdschrift en of website. Mocht u aandacht willen besteden aan de specifieke onderwerpen van de dag, dan kunt u contact opnemen met het congressecretariaat. Indien aan publicatie enige kosten verbonden zijn, dan wil ik u vragen eerst contact met mij op te nemen, alvorens tot publicatie over te gaan. Graag ontvangen wij een kopie van de publicatie.

Naam Congres: Diabetes, exercise and sports: a health(y) challenge Inclusief groots opgezette informatiemarkt
Datum: donderdag 7 september 2006 t/m zaterdag 9 september 2006 Locatie: Hotel en Congrescentrum Papendal
Thema: "a health(y) challenge"
Kort programma
overzicht: Donderdag 7 september:
Diabetes Type 1 en het effect van sport en bewegen Vrijdag 8 september:
De preventie en de behandeling van diabetes type 2 in relatie tot bewegen. Zaterdag 9 september:
Landelijke sport- en bewegingsactiviteiten.

Doelgroep: bedrijfsartsen, internisten, endocrinologen, diabetesverpleegkundigen, kinderartsen, huisartsen, sportartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten, podotherapeuten, bewegingswetenschappers en geïnteresseerde mensen met en zonder diabetes

Prijs congres: Deelname geheel congres, inschrijving voor 1 juli 2006: E 325,00 Deelname geheel congres, inschrijving na 1 juli 2006: E 375,00 Deelname 1 dag, inschrijving voor 1 juli 2006: E 200,00 Deelname 1 dag, inschrijving na 1 juli 2006: E 225,00

Prijs zaterdag: gratis deelname

Accreditatie: Diverse beroepsverenigingen

Aanmelding &
inlichtingen: DESA Congress Secretariat
de Congresorganisatie van het AMC
Postbus 23213

1100 DS Amsterdam
tel.: 020 - 566 8585 / fax: 020 - 696 3228
e-mail: desa@amc.nl
Website: www.diabetessports.nl

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Jeanine Mulders
Project manager

Tel: 020 - 566 8924
Ons kenmerk: JM / 06-125 Fax: 020 - 696 3223
Betreft: "Diabetes, exercise and sports, a health(y) challenge Email: desa@amc.nl


---- --