Akzo Nobel

Akzo Nobel kondigt BAvA aan voor goedkeuring afsplitsing Pharma

Arnhem, 15 augustus 2006 ­ Akzo Nobel (Euronext Amsterdam: AKZ; Nasdaq: AKZOY) heeft aangekondigd op 7 september ­ in overeenstemming met de Nederlandse wetgeving ­ een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) te houden en publiceert vandaag de bijbehorende agenda en circulaire.

Tijdens de BAvA , die de volgende maand zal plaatsvinden, zal de aandeelhouders gevraagd worden hun goedkeuring te verlenen voor het splitsen van Akzo Nobel in twee onafhankelijke ondernemingen - Akzo Nobel, actief op het gebied van coatings en chemie, en Organon BioSciences (OBS), actief op het gebied van humane en veterinaire farma. Dit voorstel betekent een belangrijke wijziging van de identiteit en karakter van Akzo Nobel en moet daarom, volgens de Nederlandse wet, goedgekeurd worden door de aandeelhouders.

Zoals op 7 februari 2006 is aangekondigd, is Akzo Nobel van plan haar activiteiten op het gebied van farma af te splitsen, bij voorkeur door de verkoop van een minderheidsbelang in Organon BioSciences, gevolgd door een volledige afsplitsing binnen twee tot drie jaar. De Centrale Ondernemingsraad in Nederland heeft al positief advies over de splitsing uitgebracht. De volgende stap in het proces is het verkrijgen van goedkeuring van de aandeelhouders.

Afhankelijk van de goedkeuring van de aandeelhouders voor de voorgestelde splitsing, heeft Akzo Nobel het voornemen een minderheidsbelang in Organon BioSciences van 20 tot 30% te verkopen en om OBS te noteren op de Euronext Amsterdam. Momenteel wordt ervan uitgegaan dat dit niet later dan begin 2007 zal plaatsvinden. De uiteindelijke timing en wijze waarop de afsplitsing zal plaatsvinden is afhankelijk van marktomstandigheden en van de ontwikkelingen bij Organon BioSciences, inclusief de ontwikkeling van de producten in de pijplijn.

"We hebben het punt bereikt waarop we de aandeelhouders om goedkeuring voor de splitsing kunnen vragen," zei Hans Wijers, CEO van Akzo Nobel. "De BAvA is een volgende stap op weg naar een volledig zelfstandig Organon BioSciences. Het proces van de afsplitsing ligt op schema; we hebben positief advies ontvangen van onze ondernemingsraad en kijken uit naar de overeenstemming met onze aandeelhouders. Daarmee kunnen wij de volgende fase ingaan met als doel de eerste stap van de splitsing niet later dan begin 2007 af te ronden."

In overeenstemming met de Nederlandse wet heeft Akzo Nobel de Centrale Ondernemingsraad om advies gevraagd over de aspecten van de splitsing met betrekking tot de organisatie in Nederland. Op 24 juli is hierover positief advies ontvangen.


---
kzo Nobel nv Velperweg 76

Postbus 9300

6800 SB Arnhem

Nederland

T l. (026) 366 43 43
---
Fax (026) 366 49 40

De agenda en de circulaire voor de BAvA kunnen gedownload worden van Akzo Nobels website (www.akzonobel.com/egm).


- - -


Noot voor de redactie

Op 1 oktober 2004 is het Burgerlijk Wetboek gewijzigd en is een nieuw Artikel (2:107a) toegevoegd op basis waarvan besluiten van de Raad van Bestuur de goedkeuring behoeven van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders indien deze betrekking hebben op een belangrijke verandering in de identiteit of het karakter van de vennootschap of de onderneming of haar activiteiten, waaronder in ieder geval:


· Overdracht van de onderneming of vrijwel de gehele onderneming aan een derde;
· Het aangaan of verbreken van duurzame samenwerking van de vennootschap of een dochtermaatschappij met een andere rechtspersoon of vennootschap, indien een dergelijke samenwerking of beëindiging van ingrijpende betekenis is voor de vennootschap; en

· Het nemen of afstoten van een deelneming in het kapitaal van een andere vennootschap ter waarde van ten minste een derde van het bedrag van de activa volgens de balans met toelichting, of indien de vennootschap een geconsolideerde balans opstelt, volgens de geconsolideerde balans met toelichting volgens de laatst vastgestelde jaarrekening van de vennootschap, door haar of een dochtermaatschappij.

Akzo Nobel beschouwt het voorgenomen afsplitsingsproces als een belangrijke wijziging van de identiteit en aard van de onderneming en daarom als een zaak die aan de aandeelhouders ter goedkeuring moet worden voorgelegd.

Akzo Nobel is een toonaangevende Global Fortune 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers wereldwijd van producten voor humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten. Wij hebben circa 62.440 medewerkers en zijn actief in vier segmenten - humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten - verdeeld over 13 business units met operationele activiteiten in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2005 bedroeg EUR 13,0 miljard. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 18 oktober 2006 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com