Toprestaurants kiezen voor gezamenlijke bedieningsopleiding


APELDOORN, 20060907 -- De Alliance Gastronomique, het samenwerkingsverband van de beste restaurants in Nederland, heeft gekozen voor een intensieve samenwerking met de Opleiding Aankomend Gastronoom. Deze moderne bedieningsopleiding wordt gegeven op vier ROC's in Nederland en duurt twee jaar. In de opleiding is veel aandacht voor wijn, smaak en gastheerschap. Er wordt veel geproefd. Deelnemers die de opleiding met succes afronden krijgen drie diploma's: zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3), het wijnbrevet en het diploma Aankomend Gastronoom. De opleiding heeft ook een eigen website: www.aankomendgastronoom.nl.

"De opleiding sluit perfect aan op eisen die aan het gastheer-/vrouwschap in de betere restaurants worden gesteld", aldus Thérèse Boer, zelf lid van de Alliance. "Bovendien past het in het streven van het Gastvrijheidsgilde om meer grip te krijgen op de beroepsopleidingen in de Horeca". De samenwerking houdt in dat de deelnemers aan de opleiding kunnen rekenen op leerplaatsen bij Alliance restaurants. Omgekeerd stimuleren de restaurateurs hun leerlingen om de Opleiding Aankomend Gastronoom te volgen. Chefs en maîtres van de bedrijven gaan masterclasses verzorgen. De samenwerking moet leiden tot een verdere versteviging van het gastheerschap.
Peter Klosse, een van de initiatiefnemers, is daarom bijzonder blij met deze stap. "Het gastheerschap biedt een interessant carrière perspectief. Na de basisopleiding kan men zich specialiseren als Gastronoom-Sommelier en uiteindelijk Meester-gastronoom worden."
De opleiding Aankomend Gastronoom wordt gegeven op de ROC's van Amsterdam, Apeldoorn, Den Bosch en Leiden.