Een politieke gevangene vermoord in de gevangenissen van Iran


Executie van Valliollah Feyz Mahdavi

TEHERAN, 20060907 -- Valliollah Feyz Mahdavi werd vermoord in de gevangenissen van Iran op 28 jarige leeftijd. Hij was 5 jaar in gevangenis omdat hij lid was van een door het Iraanse regime verboden organisatie, de Volksmojahedin van Iran. Heyz Mahdavi werd sinds enkele maanden verscheidene keren veroordeeld tot executie. Het Iraanse regime wou hem op 16 mei 2006 executeren, maar nadat Iraanse verzetsbewegingenhet internationaal bekendmaakten en verschillende mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch dit later veroordeelden, werd zijn executie uitgesteld.

Vorige zondag verklaarde zijn advocaat De Heer Mohammad Sharif aan het Iraanse staatspersagentschap ILNA dat hij vernomen heeft dat 'de executie van mijn cliënt niet is omgezet in gevangenisschap.'

Dinsdagavond en woensdag berichtte het Iraanse regime dat Feyz Mahdavi zelfmoord heeft gepleegd door zichzelf zondagavond in de douches van het gevangenis op te hangen. Volgens de Volksmojahedin is Feyz Mahdavi vermoord. De dood van Feyz Mahdavi is ook samenvallend met de 41ste verjaardag van de organisatie.

Feyz Mahdavi was sinds 23 augustus ook in hongerstaking en werd op 2 september bedreigd tot executie door Ali Mohammadi, directeur van de gevangenis van Gohar-Dasht waar Feyz Mahdavi gevangen zat. Volgens de Volksmojahedin zijn andere politieke gevangene onder druk gezet om voor de televisie te verklaren dat hij zelfmoord heeft gepleegd, wat de gevangene tot nu toe nog niet gedaan hebben.


Sinds 2003 zijn al verscheidene andere politieke gevangene geëxecuteerd

Nog geen 7 maanden geleden werd een ander lid van de Volksmojahedin, De Heer Hojjat Zamani geëxecuteerd. De executie vond plaats op 7 februari, op de vooravond van een andere belangrijke data voor de Volksmojahedin.

Eén maand geleden werd een andere Iraanse dissident onder rare omstandigheden overleden. Akbar Mohammadi, 34 jaar oud, overleed volgens het Iraanse regime op 31 juli na een hongerstaking van 9 dagen in de Evin-gevangenis van Tehran aan een hartaanval. Op 24 augustus stelde de Europese Unie zich vragen over de omstandigheden waaronder de Iraanse dissident om het leven kwam.

Hij zat sinds 1999 in de gevangenis wegens zijn deelname een de grote studentenbetogingen van juni 1999. Het waren de omvangrijkste protesten tegen het regime sinds de islamitische revolutie van 1979. In eerste instantie werd hij ter dood veroordeeld wegens het gooien met molotovcocktails, maar later na druk van mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen werd zijn straf verlaagd tot vijftien jaar gevangenisstraf.

De EU zei toen de situatie van Mohammadi's broer Manouchehr, die ook gevangen zit, en andere gedetineerde studentenactivisten nauwlettend in de gaten te zullen houden.

In een persbericht van de Nationale Raad van het Iraans Verzet, een verzetcoalitie waar de Volksmojahedin ook lid van is, staat: "Het Iraanse Verzet vraagt aan de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, De Raad van de Rechten van Mens, De Hoge Commissaris van de VN voor de Rechten van de Mens, en alle mensenrechtenorganisaties om deze barbaarse misdaad onmiddellijk te veroordelen en acties te voeren om het leven van andere politieke gevangenen te redden. Het verzoekt om een Internationale delegatie naar Iran te sturen om de benarde toestand van Iraanse politieke gevangenen en de executie van deze politieke gevangene vijf jaar na zijn arrestatie te onderzoeken."





IranActua.info