Ingezonden persbericht

"Bewegen en sporten is voor iedereen belangrijk; voor sommigen méér dan belangrijk!"

Op 7, 8 en 9 september vindt op het Nationaal Sportcentrum Papendal (Arnhem) het internationale congres: DIABETES, EXERCISE AND SPORTS, A HEALTH(Y) CHALLENGE! plaats. In verkorte versie het DESA-congres.

Het aantal mensen met diabetes (suikerziekte) neemt sterk toe. Sportief bewegen is een belangrijk onderdeel ter voorkoming en / of behandeling van diabetes. Tijdens de congresdagen kunt u op verschillende manieren kennismaken met sport en gezond bewegen. Op al uw vragen, krijgt u ongetwijfeld een passend antwoord.
Een gezonde uitdaging en van groot belang voor steeds meer Nederlanders, zówel voor de behandelaars, maar uiteraard óók voor de mensen met diabetes.

Als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van het DESA-congres, nodig ik iedereen van harte uit, een bijdrage te leveren aan dit bijzondere evenement!

Voor meer informatie en inschrijven: www.diabetessports.nl

Wees erbij, want het congres verrijkt uw kennis en geeft veel praktische tips.
Kortom: een echte aanrader!

Erica Terpstra, Voorzitter Comité van Aanbeveling DESA-congres

---

Wij berichten u eerder over het DESA-congres. Gezien het grote belang en preventieve noodzaak van evidente informatie rond Diabetes, willen wij u dit bijzondere congres wederom onder de aandacht brengen.

Overgewicht, slechte voeding, te weinig en (verantwoorde) sportieve beweging kunnen leiden tot diverse (chronische) aandoeningen. Om ook in Nederland hier méér dan eens het accent op de leggen, heeft de organisatie dit maatschappelijke en gezondheidstechnische belangrijke congres naar ons land gehaald. Het Nationaal Sportcentrum Papendal is daarvoor bij uitstek de meest geschikte locatie.

De organisatie is er meer dan in geslaagd voor alle dagen een goed (wetenschappelijk en sportief) programma neer te zetten.
Het complete (wetenschappelijke) programma is verdeeld in Diabetes Type 1 en Diabetes Type 2 en kunt u terugvinden op de website
www.diabetessports.nl

Het programma is zo ingericht, dat er voor u als professional ongetwijfeld vele raakvlakken zullen zijn, binnen het gehele spectrum van "gezond en verantwoord leven". Dat alle thema's in relatie tot diabetes staan, spreekt voor zich. Om diabetes te lijf te gaan, moet het lijf bewegen! Ook dit is in het programma opgenomen.

Nieuwe onderzoeken, recent ontwikkelde behandelmethoden en andere belangrijke aandachtspunten rond het thema gezond en sportief bewegen, zullen - als uitermate belangrijk preventief middel bij diabetesgerelateerde klachten - onder de aandacht gebracht worden.

Verder wordt u zèlf uitgedaagd om uw kennis en ervaring met andere internationale en nationale ervaringsdeskundigen te delen, in discussie te gaan of belangrijker: kennis daarover op te doen. Momenten om sportief te bewegen en op bijzondere wijze aan den lijve te ondervinden, zullen zeker aan bod komen!

Ook Bas van der Goor, ex-volleybalprofessional, lid van het Comité van DESA, zal als prominente gast op het congres een belangrijke rol spelen.

Informatiemarkt 7 - 8 - 9 september
De informatiemarkt zal een belangrijke centrale positie binnen het DESA-congres innemen. U moet hierbij denken aan een breed scala van beschikbare informatie omtrent de nieuwste diabeteshulpmiddelen, monitoring apparaten, medische hulpmiddelen, voeding en (sport-) dranken, sportgerelateerde bedrijven, bewegingsapparatuur en bewegingsprogramma's...ed.

Wie komen er c.q. hebben belangstelling getoond?
Op donderdag 7 september en vrijdag 8 september worden vele professionals verwacht
(vooral uit Nederland, maar ook vanuit Italie, Duitsland en Amerika), zoals internisten, endocrinologen, (kinder-) artsen, sport-, bedrijfs- en bewegingsartsen, huisartsen, diëtisten, diabetesverpleegkundigen,
fysio-en podotherapeuten, praktijkondersteuners, fitnessinstructeurs en vele andere deskundigen op het gebied van sportief bewegen, voeding en lifestyle.

De zaterdag 9 september staat als landelijke manifestatie Beweeg en spaar je gezondheid, geheel in het teken van sportief en gezond bewegen.
Zo'n 1000 mensen met diabetes (kinderen, jongvolwassenen en ouderen) zullen zich breed willen laten voorlichten op alle mogelijke aspecten. Mensen zonder diabetes zijn uiteraard ook welkom.
Er zal een groot scala aan sporten vertegenwoordigd zijn, zoals o.a. toerfietsen, mountainbiking, line-dancing, boogschieten, nordic walking en golf.

Tevens zal op zaterdag de Diabetes / Flash campagne en de campagne "Nederland danst" van start gaan. Agis zal haar beweegprogramma introduceren en zal er een breed scala van informatieve workshops zijn.

Tot slot:
Gezien de verontrustende groei van mensen met diabetes (ca. 800.000!) in Nederland is het van groot belang een brede en stevige boodschap uit te dragen. De betrokkenheid en steun van iedereen is daarbij onontbeerlijk. "Iedereen die een bijdrage kán leveren, moet die leveren".

Met andere woorden:
U mag het DESA congres niet missen. U bent op alle dagen van harte welkom !

Voor inschrijving en overige informatie: www.diabetessports.nl
Vroege inschrijving tot 1 augustus!

Het Organisatie Comité van het DESA-congres,

Leo Heere, Voorzitter DESA Comité
Joop Gillissen, Directeur Nederlandse Diabetes Vereniging
Henk-Jan Aanstoot, Kinderarts
Lex Goudswaard, Huisarts
Theo Lintmeijer, Secretaris/Penningmeester DESA Comité

---- --