Tania Kross - het Doelenrecital

ROTTERDAM, 20060817 -- Op donderdag 7 september opent de Curaçaose mezzosopraan Tania Kross het nieuwe seizoen in de Doelen met een recital in de serie 'Grote Liedzangers'. De winnares van de Edison Publieksprijs Klassiek 2006, de zangeres die Angela Gheorghiu deed vergeten toen ze haar tijdens het Edison Gala van 2005 verving, zingt een gemêleerd, nog veel te weinig ontgonnen repertoire, van Rusland tot Cuba en de Antillen.


'de nieuwe ster aan het opera- en liedfirmament' (Financieel Dagblad)

'een zangeres van wereldklasse' (Juryrapport NPS Cultuurprijs)

'Al na drie innig gezongen melancholieke noten ... hing de zaal aan haar lippen' (Trouw)

Aan bewondering bij pers en publiek heeft Tania Kross geen gebrek. Voor zowel het 'lichte' als het 'zware' repertoire beschikt ze over een ideale stem. Als operazangeres maakte ze furore met Mozart-, Puccini en Verdi-rollen. Liedrecitals gaf ze in de belangrijkste concertzalen ter wereld, van Parijs tot Athene, en van Wenen tot (de Carnegie Hall!) in New York.
Op 10 en 17 september maakt Kross haar debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest tijdens het Gergiev Festival. Een paar dagen eerder al brengt zij een prachtige doorsnee van haar kunnen tijdens een Doelenrecital op donderdag 7 september. Met liederen van o.a. Tsjaikovski en Rachmaninov, maar ook van Obradors, Guastavino en Oswin 'Chin' Behilia. Begeleid door Ernst Munneke en Randall Corsen. De serie Grote liedzangers kon niet sprankelender beginnen.

Tania Kross:
'Natuurlijk kan ik ook heel goed Mozart zingen, al zeg ik het zelf. Maar dat hebben veel anderen al gedaan. Ik bied iets persoonlijks: dit is Tania: dit is haar corazón, haar hart.' (Trouw)

'Mijn cd-kasten puilen uit, vooral met funk. Blood Sweat & Tears vind ik leuk, maar ook hardrock en metallic. De Red Hot Chili Peppers en Eminem, maar ook Puccini en Verdi. En vrouwelijke vocalisten als Tracy Chapman en Sheryl Crowe. (...) Ik ben ook niet met klassieke muziek opgegroeid, maar zoals de meeste mensen met Madonna en Michael Jackson. Klassieke muziek ontdekte ik pas later.' (NRC Handelsblad)

Tania Kross - het Doelenrecital
m.m.v. Ernst Munneke en Randall Corsen, piano
donderdag 7 september 2006, Jurriaanse Zaal, 20.15 uur
liederen van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Sergej Rachmaninov, Enríque Granados, Fernando Obradors, Ernesto Guastavino, Oswin "Chin" Behilia en Emilio Prudencia.

Concert- en congresgebouw de Doelen
Schouwburgplein 50, Rotterdam

¤ 23 / ¤ 21 (R'Pas/65+) / ¤ 16 (CJP)
kaarten 010 2171717 of www.dedoelen.nl



Concert- en congresgebouw de Doelen