Gemeente Zwolle
Ruim vier ton beschikbaar voor project Dagarrangementen

Datum uitgave: 09/05/2006

Om de ontwikkelingskansen van kinderen groter te maken gaan vier Zwolse scholen voor een proefperiode werken met het project Dagarrangementen. Dit project is een aanvulling op de huidige voor-, tussen- en naschoolse opvang. De gemeente Zwolle heeft voor twee jaar rijkssubsidie verkregen voor het ontwikkelen en invoeren van een structuur voor jeugdvoorzieningen op vier (startende) brede scholen in Zwolle. De hoogte van de subsidie bedraagt bijna ¤ 190.000,--. De gemeente en betrokken partners dragen zelf nog eens ruim ¤ 230.000,-- bij om het project te realiseren.

De subsidie is toegekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een periode van twee jaar schooljaren. Vanaf dit nieuwe schooljaar wordt begonnen met het project. Naast voor-, tussen- en naschoolse opvang kunnen er met de subsidiegelden allerlei culturele en sportactiviteiten worden aangeboden. De dagarrangementen moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de (brede) ontwikkelingskansen van kinderen en hun ouders, en de drempel verlagen voor ouders om - naast de zorg voor kinderen - actief aan het arbeidsproces deel te (blijven) nemen.

Diezerpoort
Op basis van de opgedane ervaringen in de eerste twee jaar wil brede school Het Wonderwoud een volgende stap zetten in het realiseren van een jeugdvoorzieningeninfrastructuur met een doorlopend aanbod van opvang, onderwijs, sport, welzijns- en culturele activiteiten. Daarbij wordt extra ingezet op enerzijds meer activiteiten en anderzijds op de afstemming tussen de samenwerkende instanties.

Holtenbroek
In Holtenbroek ligt het accent op een integrale aanpak. Basisscholen Het Carillon en De Toonladder hebben dit jaar het keurmerk Zwolse Brede School verkregen. Met het project Dagarrangementen is deze brede school geopend van 8.00 tot 20.00 uur waarmee een compleet aanbod wordt gecreëerd. Sport- en culturele activiteiten worden aangeboden, naast cursussen voor ouders op het terrein van bijvoorbeeld lezen, schrijven, rekenen en computerles.

Aa-landen
In de Aa-landen is relatief weinig aanbod van voorzieningen voor kinderen. Daarnaast is het aanwezige aanbod versnipperd. Met het project Dagarrangementen kan een sluitend dagarrangementenaanbod worden gerealiseerd. Instellingen gaan samenwerken en activiteiten ontwikkelen die met elkaar zorgen voor een sluitend pakket.

Zwolle-Zuid
In de wijken Ittersum en Ittersumerbroek in Zwolle-Zuid besluiten veel ouders na de komst van kinderen minder te gaan werken of één van de ouders stopt helemaal met werken. Door een voorzieningenstructuur te creëren die zorgt voor een sluitende opvang gedurende de gehele dag, kunnen deze ouders makkelijker deel (blijven) nemen aan het arbeidsproces. De drie verschillende scholen in Zwolle-Zuid ontwikkelen ook samen met zorginstellingen ieder een aanbod van activiteiten. Aangezien de scholen relatief gezien dicht bij elkaar liggen, willen de drie scholen de ontwikkeling en aanbod van activiteiten samen oppakken. Hierdoor ontstaan sluitende arrangementen waaraan een grote groep kinderen uit Zwolle-Zuid kan deelnemen.

Donderdag 7 september 2006 geeft wethouder Martin Knol (Onderwijs) in het bijzijn van de betrokken scholen en instanties het officiële startsein voor het project.

Bron: afdeling Communicatie