BN'ers in nieuwe klimaatcampagne Greenpeace

klimaatcampagne-spaarlampen-duurzaam

04 september 2006

"Hier" is een landelijke campagne om Nederland meer te betrekken bij het klimaatprobleem. Greenpeace doet er actief aan mee. Vergroot foto

Nederland -- Gesteund door tientallen bekende Nederlanders start Greenpeace deze maand de campagne `Help het klimaat in een handomdraai'. Greenpeace wil dat Nederlanders komende herfst en winter in totaal 1 miljoen extra spaarlampen in gaan draaien. Een spaarlamp indraaien is een van de eenvoudige dingen die we kunnen doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Want door massaal over te stappen van de gloeilamp op de spaarlamp valt veel energie te besparen. En het levert nog geld op ook. Greenpeace wil met deze campagne laten zien hoe mensen zelf invloed kunnen hebben op het klimaatprobleem.

"Het is mijn vak om mensen te adviseren", aldus imagostyliste Dyanne Beekman. "Spaarlampen waren vroeger misschien groot en lelijk, maar zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Het unieke is bovendien dat het licht hetzelfde is, dus waarom niet? En het bespaart nog geld ook!" Gloeilampen verbruiken veel stroom. Om deze stroom op te wekken worden fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas, verbrand. Hierbij komt CO2 vrij, een van de gevaarlijkste broeikasgassen. Door energieverspillende gloeilampen zo snel mogelijk te vervangen door moderne spaarlampen help je het klimaat in een handomdraai.

Spaarlampen sparen niet alleen het milieu, maar schelen ook veel geld. Op veel lichtpunten in je huis kun je spaarlampen indraaien. Door 10 spaarlampen in te draaien bespaar je gemiddeld 79,- euro per jaar. En dat voor een goede kwaliteit spaarlamp 6 jaar lang. Op dit moment zijn van de gemiddeld 31 lampen in Nederlandse huishoudens er nog maar 4 een spaarlamp. Er valt dus veel winst te behalen.

Centraal in de campagne voor 1 miljoen spaarlampen staat de website www.1miljoenspaarlampen.nl. Op deze website staan foto's van bekende en onbekende Nederlanders die spaarlampen indraaien. Je kunt er aangeven hoeveel spaarlampen je hebt ingedraaid en daarmee kans maken op een reis naar de lichtstad Parijs. Beroemdheden als Antonie Kamerling, Sophie Hilbrand en Dyanne Beekman staan al met hun foto op de website. Greenpeace wil de 1 miljoen extra spaarlampen bereikt hebben op uiterlijk 21 maart 2007, de dag dat de lente begint.

De campagne van Greenpeace valt onder HIER, een initiatief van ruim veertig goede doelen die in Nederland en daarbuiten het wereldwijde klimaatprobleem aanpakken. HIER wil laten zien dat de oplossing van het klimaatprobleem niet ergens ver weg ligt, maar bij jezelf. Jan Willem Dol, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: "Nederlanders zullen Greenpeace de komende tijd op de meest verrassende plekken op zien duiken met de spaarlamp. Want werken aan het klimaatprobleem kun je overal."

BN'ers die deze campagne steunen zijn onder andere:

Antonie Kamerling, Jochem van Gelder, Sophie Hilbrand, Gijs Wanders, Winston Post, Sarah Jonker, Tijn Docter, Ruben van der Meer, Everon Jackson Hooi, Esmarel Gasman, Lodewijk Hoekstra, Dyanne Beekman en Daniël Boissevain.

Kijk ook op:

www.1miljoenspaarlampen.nl

Contact informatie


---