Gemeente Sneek


Stichting Monument & Materiaal exposeert in stadhuis Sneek In het stadhuis van Sneek aan de Marktstraat 15 is vanaf 6 september tot en met 6 oktober 2006 een expositie te bezichtigen van de Stichting Monument & Materiaal.

De openingstijden zijn: maandag - donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Stichting Monument & Materiaal (M&M) reist door de noordelijke provincies met een expositie. De bedoeling hiervan is te laten zien hoe enthousiast de medewerkers omgaan met historisch materiaal. Foto's geven een beeld over het werk van de Stichting M&M, de afdeling Bouwmaterialen en de afdeling Archeologie (in samenwerking met de Gemeente Groningen). Een vitrine vertoont archeologische vondsten en oude bouwmaterialen, enkele objecten zijn afkomstig uit Friesland. Fries aardewerk wordt regelmatig gevonden in de Groninger grond tijdens opgravingen en Friese tegels zijn al eeuwen een geliefde wandbekleding in huizen.

De gemeente Sneek verleent onderdak aan deze expositie, omdat het onderwerp passend is voor een jaar waarin aandacht wordt besteed aan het vastleggen van de stadsrechten in 1456. Bovendien is er veel belangstelling voor, vanwege de restauratie van de Waltastins (inmiddels gereed) en de Rennenbergkamer aan de Marktstraat. Middels deze expositie hopen de medewerkers van de Stichting M&M hun aandacht voor het 'oud spul' over te dragen aan anderen. Er zou geen enkel historisch bouwelement meer weggegooid mogen worden. Als sloop of verbouwing noodzakelijk is, komt de Stichting de oude bouwmaterialen te redden.

Deze worden bewaard voor een herplaatsing in panden die vóór 1955 gebouwd zijn op voorwaarde dat zij qua tijd en stijl met elkaar overeenkomen. Pas dán hebben de medewerkers van M&M hun doel bereikt. Uiteraard is het moeilijk de gehele opslag tentoon te stellen: meer dan duizend binnen-, kast- en buitendeuren, plavuizen en tegels, hekwerk, dak- en stalramen, wastafels, traponderdelen, schouwen en glas-in-loodramen. Bezoekers die in oude bouwmaterialen geïnteresseerd zijn, komen op afspraak in het depot van de Stichting M&M. Op deze wijze krijgt een ieder persoonlijke aandacht, uitgebreide informatie en bij het pand behorend bouwmateriaal.

De Stichting M&M heeft vier doelstellingen

* het verwerven, tijdelijk opslaan en voor hergebruik beschikbaar stellen van oude bouwmaterialen;

* het verrichten van archeologisch onderzoek;
* het verrichten van bouwhistorisch onderzoek;
* het verzorgen van lezingen, exposities en publicaties.

De vaste kern bestaat uit circa dertig medewerkers (vrijwilligers en mensen met een gesubsidieerde baan). Er zijn zes bestuursleden, ook op vrijwillige basis. M&M biedt mogelijkheden voor het opdoen van werkervaring en het lopen van stages.

De Stichting Monument & Materiaal is gevestigd aan de Westerbinnensingel 48 te Groningen. Het telefoonnummer is 050-3146246 en informatie op Internet is te vinden op www.stichtingmenm.nl