Platform Detailhandel Nederland

EMBARGO tot 7 september 2006 15:30 uur Persbericht en Onderzoek!

PERSBERICHT

Leidschendam, 7 september 2006

Kosten Winkelcriminaliteit in Nederland dubbele van VK!

Winkelcriminaliteit kost ¤ 60,50 per Nederlander!

Winkelcriminaliteit in Nederland is bijna 2 keer zo hoog als in het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit is één van de resultaten uit het Europees onderzoek naar winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel Nederland. Winkelcriminaliteit in Nederland kost in totaal bijna 1 miljard euro. Dat is ¤ 60,50 per Nederlander.

In Nederland kost winkelcriminaliteit de winkelier 1,35% van de omzet, in het VK 0,86%. De situatie in Duitsland en België is niet minder dramatisch. De totale kosten van winkelcriminaliteit in Nederland, België, het VK en Duitsland samen zijn jaarlijks ruim 10 miljard euro. Deze landen vertegenwoordigen 45% van de detailhandelomzet in de Europese Unie.

Het onderzoek van het Platform laat zien dat Nederland veel meer kan doen om winkelcriminaliteit te bestrijden. Vooral databanken met politiegegevens over winkeldieven, waarvan Britse winkeliers gebruik maken, zijn een effectief middel in de strijd tegen winkelcriminaliteit. De politie in het VK leidt ook winkeliers en winkelmedewerkers op tot Special Constables (politievrijwilligers), waarna zij ingezet worden voor patrouilles in winkelgebieden. Deelnemende Britse winkelbedrijven hebben winkeldiefstal spectaculair zien dalen met 50%. Het Platform wil snel overleg met politie en justitie om de mogelijkheden voor zo'n aanpak in Nederland te bekijken.

Daarnaast pleit het Platform voor een stimuleringsregeling voor extra investeringen in beveiliging, waarvoor het kabinet 100 miljoen euro moet vrijmaken. De Tweede Kamer heeft hiervoor al een motie aangenomen. Het kabinet weigert tot op heden deze 100 miljoen euro op tafel te leggen. In België kunnen winkeliers investeringen in veiligheid wel extra fiscaal aftrekken.

Nederland is de treurige hekkensluiter als het gaat om de mogelijkheden voor winkelsurveillance in burger. Surveilleren in burger is een zeer effectief middel om diefstal en agressie te voorkomen. De pakkans is hoog bij winkelsurveillance in burger, waardoor er een preventieve werking van uit gaat. Het Platform roept de Tweede Kamer op om winkelsurveillance in burger wettelijk toe te staan net als in andere omringende landen.

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.