Platform Detailhandel Nederland

EMBARGO TOT DONDERDAG 7 SEPTEMBER 15.30 UUR

PERSBERICHT

Leidschendam, 7 september 2006

Boycot in overmachtsituaties de administratieve beperkingen voor geldtransport

Als de overheid niet op korte termijn met een vrijstelling komt roept het Platform Detailhandel Nederland op om in overmachtsituaties de bureaucratische maatregelen die geld- en waardetransporten hinderen te boycotten.

Venstertijden, waarbinnen vrachtwagens winkels mogen bevoorraden, veroorzaken onnodig onveilige situaties voor winkelier, personeel en consument. Het is daarom redelijk dat de overheid een collectieve ontheffing verleent voor waardetransporten.

In winkelgebieden, met extra veiligheidsrisico's, moeten geldtransporten desnoods tijdelijk onder politiebegeleiding plaatsvinden, tot er een veilige oplossing is.

De venstertijden worden opgelegd door gemeenten, waardoor geld- en waardetransporten alleen mogelijk zijn op bepaalde voorspelbare tijden. Naast deze regelgeving worden steeds meer winkelgebieden onbereikbaar voor geld- en waardetransporteurs door allerlei fysieke obstakels. Het is van groot belang dat geld en waardetransport zo dicht mogelijk bij de winkels komt om risico's te verkleinen, anders worden winkeliers gedwongen voor minder veilige manieren te kiezen voor het verwerken van hun geld.

De situatie in Amsterdam en Almere leidt voor het Platform tot de conclusie dat er maar één mogelijkheid is: boycot de lokale regels in overmachtsituaties. Een noodmaatregel maar veiligheid gaat boven alles en in dit geval noodzakelijk om geld- en waardetransporteurs veilig hun werk te laten doen.

De minister van Verkeer en Waterstaat is al meerdere keren verzocht haast te maken met een landelijke ontheffing voor geldtransport. Deze landelijke collectieve ontheffing krijgt steun van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer en de Commissie Stedelijke Distributie. Praktisch is dit probleem eenvoudig op te lossen, omdat hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer ook al vrije toegang hebben tot winkelgebieden.

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.




Platform Detailhandel Nederland