Gemeente Amsterdam



Eenduidige instructie stembureaus

7 september 2006
-
Dienst Persoonsgegevens

De Gemeente Amsterdam neemt maatregelen om de uniformiteit in het handelen op de stembureaus te vergroten.

Er was al eerder besloten alle betrokkenen in het vervolg op te leiden onder centrale regie van de Dienst Persoonsgegevens. De gemeente voldoet hiermee aan de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van de Gemeentelijke Ombudsman, dat vandaag is verschenen.

Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2006, worden alle 2500 stembureauvoorzitters en stembureauleden door de Dienst Persoonsgegevens geïnstrueerd over het handelen conform de Kieswet. Tot nu toe werd die instructie door alle stadsdelen afzonderlijk georganiseerd. Iedereen krijgt voortaan dezelfde opleiding, waardoor interpretatieverschillen worden vermeden.

Er wordt in de opleiding onder meer aandacht besteed aan de omstandigheden waarbij kiezers hulp van een begeleider mogen krijgen of volmachten mogen gebruiken en hoe dat goed gecontroleerd kan worden. Ook de juiste inrichting van de stembureaus komt aan de orde. Kiezers moeten bijvoorbeeld genoeg privacy hebben bij het uitbrengen van hun stem.

De instructie van de 60 wijkambtenaren die onder andere worden ingezet om de inrichting van de stembureaus te controleren, komt ook in handen van de Dienst Persoonsgegevens.