KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

7-9-2006

WK 470 - Goede start van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout op eerste dag

Vandaag is in het Chinese Rizhao het wereldkampioenschap in de olympische 470 klasse voor dames en heren van start gegaan. De Nederlandse deelname bestaat uit Marcelien de Koning en Lobke Berkhout bij de dames en Sven en Kalle Coster bij de heren. De regerend wereldkampioenen, Marcelien en Lobke, staan na de eerste wedstrijddag op een tweede plaats in het tussenklassement.

470 dames
Met een lichte aanlandige wind van ongeveer zes knopen (2 bft) die later op de dag toenam tot tien knopen (3 bft) zijn de eerste twee races gevaren. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kwamen goed uit de startblokken. De eerste race zeilden de dames zich na een goede start degelijk naar voren van een zesde plek bij de eerste boei tot vierde op de finish. In de tweede wedstrijd was de wind iets
toegenomen en leidde het tweetal van start tot finish. Op de finish had het team een grote voorsprong van meer dan een minuut op de "Scherp is het juiste woord. De starts, de duels, de boeirondingen en het omgaan met de stroming was allemaal goed!" Koops was vooral tevreden met de eerste wedstrijd omdat de dames goed overweg konden met de lichte wind, een onderdeel waar de laatste maanden heel specifiek op getraind is. De dames bleven er nuchter onder: "Het is een mooie start van een lang kampioenschap", blikte Lobke terug. In het tussenklassement staan Marcelien en Lobke op een tweede plaats, achter de Jappanners die in de andere groep een eerste en derde plaats scoorden.

470 heren
Sven en Kalle Coster zeilden naar een tiende en zesde plaats in hun groep, zeker plaatsen die je aan het eind van de week mee kan tellen. Doordat in drie groepen wordt gezeild lijkt hun 21e plaats in het tussenklassement tegenvallend, maar de verschillen zijn klein. Vooral de tweede wedstrijd maakten de broers indruk door van een 17e plaats bij de eerste boei op te klimmen naar de zesde plaats. In het kruisrak werd optimaal gebruik gemaakt van de stroming en winddraaiingen. De Nederlandse teams hebben zich de afgelopen weken in Rizhao gezamenlijk voorbereid om zo veel mogelijk plaatselijke kennis op te doen en om aan de omstandigheden te wennen.

Wedstrijdprogramma
In totaal strijden 147 teams (87 teams bij de heren en zestig teams bij de dames) uit 33 landen om de felbegeerde titel. De eerste drie dagen wordt in groepen (3 bij de heren en 2 bij de dames) gevaren als selectie voor de gold- en silvervloot. De punten uit deze voorrondes tellen gewoon mee in het totaal klassement

Internetadres: www.rz.gov.cn
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl