Triodos Nederland

Triodos Bank introduceert belastingvrij cultureel beleggen

7 september 2006 - Speciaal voor kunstminnende beleggers introduceert Triodos Bank het eerste door de overheid erkende culturele beleggingsfonds van Nederland. Triodos Cultuurfonds is het eerste beursgenoteerde beleggingsfonds dat zich richt op de financiering van projecten in het belang van de Nederlandse podiumkunsten en musea. Het fonds verwacht een jaarlijks rendement van 2 tot 2,5%* plus maximaal belastingvoordeel van 2,5%. De overheid stimuleert deze nieuwe vorm van beleggen met een fiscaal voordeel tot netto 2,5% boven op het directe rendement van het Cultuurfonds. Dit voordeel geldt naast dat voor belastingvrij groen beleggen en sociaal-ethisch beleggen.

Peter Blom, directievoorzitter van Triodos Bank: `Beleggen in cultuur is maatschappelijk gezien misschien wel de meest productieve investering die je kunt doen. Zonder een inspirerend cultureel leven vraag ik me af of we bijvoorbeeld wel tot succesvolle innovaties in het bedrijfsleven komen.'

Triodos Cultuurfonds is het eerste Nederlandse beleggingsfonds dat leningen verstrekt ter bevordering van kunst en cultuur onder de fiscale Regeling Cultuurprojecten 2004. Deze regeling is vergelijkbaar met de succesvolle fiscale Regeling Groenprojecten. Triodos Cultuurfonds investeert onder meer in musea, concertgebouwen, schouwburgen, galerieën, broedplaatsen, ateliers en kunstenaars. Triodos Cultuurfonds investeert minimaal 70% van het fondsvermogen in projecten die door het ministerie van OC&W zijn gecertificeerd met een Cultuurverklaring. Deze projecten komen in aanmerking voor een extra voordelige financiering.

De aandelenemissie van Triodos Cultuurfonds start op 13 september a.s. en sluit op 27 oktober. De eerste handelsdag aan Euronext Amsterdam is 1 november 2006.

Triodos Cultuurfonds streeft naar EUR 25 miljoen aan inschrijvingen in de introductieperiode . Binnen enkele jaren verwacht het fonds dat het fondsvermogen zal doorgroeien tot EUR 250 miljoen. De uitgifteprijs per aandeel bedraagt bij introductie EUR 25. Er wordt op middellange termijn (3 tot 5 jaar) een rendement van 2 tot 25%* op jaarbasis verwacht exclusief belastingvoordeel van maximaal 2,5%. Dit is voor een beleggingsfonds met een laag risicoprofiel een aantrekkelijk rendement.

Fiscus
Beleggen in Triodos Cultuurfonds wordt vrijgesteld van de 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3 tot een maximum van EUR 52.579 per jaar (bedrag voor 2006). En de belegger ontvangt een extra belastingkorting van netto 1,3% van het vrijgestelde bedrag. De fiscale vrijstelling van EUR 52.579 voor de aandelen Triodos Cultuurfonds geldt boven op de vrijstelling voor groen en sociaal-ethisch beleggen.

De investeringen van Triodos Cultuurfonds bestaan voornamelijk uit hypothecaire leningen of leningen die worden gegarandeerd door de (gemeentelijke) overheid. Daarmee is het risicoprofiel van Triodos Cultuurfonds vergelijkbaar met dat van staatsobligaties.

Eerste investeringen
Tot de eerste investeringen van Triodos Cultuurfonds behoren gevestigde culturele instellingen zoals Koninklijk Theater Carré, het Nationaal Glasmuseum Leerdam, de Stadsschouwburg in Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ en het Stedelijk Museum te Amsterdam, een aantal zogenaamde broedplaatsen zoals Smart Project Space, Marci Panis en 1800 Roeden. Het fonds investeert daarnaast in artiestenopleidingsinstituut Continental Sound Music in Rotterdam, het Korzo theater in Den Haag en atelierverhuur Stichting Werkruimte Kunstenaars Utrecht (SWK).

De Raad van Commissarissen van Triodos Cultuurfonds bestaat uit o.a. Elco Brinkman, voorzitter van het bestuur van Bouwend Nederland en voormalig minister van Cultuur, Hans Onno van den Berg, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies en mevrouw Daniëlle Lokin, directeur van de Gemeentemusea Delft.

Huisbank voor kunst en cultuur
Triodos Bank is een onafhankelijke bank en staat voor duurzaam bankieren. De bank plaatst aandacht voor mens en aarde niet tegenover een goed financieel rendement op korte termijn, maar integreert deze in een lange termijn perspectief. Deze Triple P benadering (People, Planet, Profit) is terug te vinden in de naam Triodos. `Tri hodos` is Grieks voor `drievoudige weg'.

Triodos Bank geldt als huisbank voor kunst en cultuur. Sinds haar oprichting in 1980 is de bank actief als financier in de culturele sector. De bank heeft een speciale samenwerking met Kunstenaars en Co en was bijvoorbeeld financier van de eerste viool van Isabelle van Keulen. De bank financiert kunstenaars als Joep van Lieshout, Marlène Dumas, en ontwerper Marcel Wanders.

Triodos Bank stond aan de wieg van de fiscale Regeling Groene Projecten die nu meer dan 10 jaar bestaat. Er is inmiddels door de gezamenlijke groenfondsen voor meer dan EUR 5 miljard geïnvesteerd in 4.000 groene projecten. Ruim 200.000 particuliere beleggers hebben hun geld belegd in deze groenfondsen. De regeling geldt als het meest succesvolle voorbeeld van publiek-private samenwerking in Nederland.

Cultureel erfgoed als welkomstcadeau
Beleggers in het nieuwe Triodos Cultuurfonds krijgen een genummerd kunstwerk van het ontwerp voor het mooiste 50 gulden biljet ooit, de Zonnebloem, als welkomstcadeau. Dit biljet is ontworpen door Prof. Ootje Oxenaar en Hans Kruit. Het gele 50 gulden biljet kwam in 1982 uit en is onderdeel van een serie van drie bankbiljetten die Oxenaar ontwierp: de Snip (100 gulden), de Vuurtoren (250 gulden) en de Zonnebloem (50 gulden).


*Het gemiddelde jaarrendement is een verwachting en gebaseerd op een begroting over een periode van 5 jaar. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voor dit product is een financiële bijsluiter opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Vraag er om en lees hem voordat u het product koopt. Triodos Bank NV is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. Het prospectus van Triodos Cultuurfonds N.V. is kosteloos verkrijgbaar bij Triodos Bank.

Zeist, 7 september 2006