Politiek gevangene Valliollah Feyz-Mahdavi vermoord door Iraanse regime


's-Gravenhage, 20060907 -- Jtwnetwork - De Iraanse autoriteiten hebben een oude politieke gevangene vermoord, kondigde de Iraanse oppositiegroep op woensdag aan. De ''volgelingen'' van het regime vermoordden Valliollah Feyz-Mahdavi die 28 jaar oud was, zei de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) in een verklaring.

Feyz-Mahdavi werd in 2001 gearresteerd en veroordeeld tot executie voor lidmaatschap van de Volksmojahedin (PMOI/MeK), de hoofdoppositiegroep van Iran.

''Internationale druk en een wijdverspreide campagnes door het Iraanse verzet werden jarenlang doorgevoerd, sinds de veroordeling van Feyz-Mahdavi'', zei de NCRI verklaring.

Feyz-Mahdavi die een tijd in de Gohardasht gevangenis werd vastgehouden begon op 23 augustus 2006 een hongerstaking. Op 2 september werd hij door de gevangenisbeambten van de afdeling ''2a'' van de gevangenis overbracht en werd later met de dood bedreigd.

Zijn advocaat, Mohammad Sharif, vertelde het staatspersagentschap ILNA, ''Op zondag bezocht ik het zesde district van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran, daar werd mij verteld dat de veroordeling tot executie van mijn klant naar gevangenschap niet was gependeld''.

De NCRI zei dat de opmerkingen van Sharif duidelijk waren en dat het Iraanse regime besloot om Feyz-Mahdavi te vermoorden. ''Om deze verschrikkelijke misdaad te verbergen, kondigde het regime aan dat Feyz-Mahdavi op woensdag geprobeerd had zelfmoord te plegen door zichzelf op te hangen in de douche van de gevangenis''.

Op dinsdag nadat zij dhr. Feiz-Mahdavi hadden vermoord, overvielen de agenten sectie 2A van de Gohardasht Gevangenis in Karaj en vielen politieke gevangenen aan. Zij eisten dat de gevangenen op de uitzendingen op de televisie verschijnen en verklaren dat dhr. Feiz-Mahdavi had zelfmoord gepleegd. Maar de dappere gevangenen weigerden valse bekentenis af te leggen.

Op donderdag citeerde het staatspersagentschap ISNA dat gevangenisbeambten de dood van Feyz-Mahdavi erkenden.

Een afzonderlijk rapport vanuit Teheran zei dat Feyz-Mahdavi door gevangenisbewakers op zondag was vermoord. In februari vermoorden de autoriteiten nog een PMOI lid, Hojjat Zamani in de Gohardasht gevangenis. Kort geleden is een studente activist Akbar Mohammadi op geheimzinnige wijze ''gestorven'', tijdens zijn hongerstaking in de beruchte gevangenis Evin.

© Jtwnetwork





Jtwnetwork.nl