Gemeente Hilversum

Raadhuis viert 75e verjaardag

21 juni 2006
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het bekende Hilversumse raadhuis van Willem Marinus Dudok in gebruik is genomen. Dit wordt gevierd met diverse activiteiten in en rond het raadhuis. De feestperiode start op 8 september, gekoppeld aan Open Monumentendag en het Cultuurfestival Hilversum. De festiviteiten gaan door tot de zomer van 2007.

Internationaal bekend monument
Het raadhuis van Hilversum is niet zomaar een gebouw. Het 'staat' voor het gemeentebestuur en de gemeente Hilversum. Bovendien is het raadhuis een internationaal bekend monument. Het geldt als het hoogtepunt uit het oeuvre van Willem Marinus Dudok, de beroemde gemeente-architect die grote invloed heeft gehad op Hilversum. Beide aspecten zijn het zeker waard gevierd te worden. Dit gebeurt met uiteenlopende activiteiten, zoals openluchtconcerten, een theatervoorstelling met het raadhuis als uniek decor, de uitgave van een boek, educatieve projecten voor scholieren, thematische rondleidingen, een fiets- en wandelroute langs 'jonge monumenten' waaronder het raadhuis, een fotowedstrijd, een kennisprijsvraag, tentoonstellingen in de gangen van het raadhuis, het inzamelen en tentoonstellen van historisch fotomateriaal van het gebruik van het raadhuis, een speciale bijeenkomst voor Hilversumse 75-jarigen, een congres en tenslotte het 'in bruikleen geven' van het raadhuis voor een dag of een weekend aan Hilversumse verenigingen, zoals sportclubs, muziekcorpsen, toneelverenigingen of kunstenaars.

Bruisend septemberweekend
Het tweede weekend in september wordt een bruisend cultureel weekend in Hilversum.
In dit weekend vindt op vrijdagavond 8 september met een klassiek concert bij het raadhuis zowel de aftrap van Raadhuis 75 jaar als het Cultuurfestival Hilversum plaats. Ook is het zaterdag 9 en zondag 10 september Open Monumentendag. Het landelijke thema hiervan is zeer toepasselijk 'Feest'. Tijdens deze dagen is niet alleen het raadhuis te bezoeken, maar zijn ook diverse andere monumenten geopend, waar in veel gevallen ook optredens van Hilversumse culturele instellingen en kunstenaars kunnen worden bijgewoond.

Enkele weken voor de start van de viering van Raadhuis 75 jaar, komt er een folder uit met het totale programma. Deze zal in Hilversum huis-aan-huis worden verspreid. Ook op deze website zal dan alle informatie te vinden zijn.