Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Dahliashow: Rembrandt in Dahlia's

8 - 10 september 2006

Wat geef je iemand die jarig is? Een bos bloemen! Rembrandt krijgt in zijn geboortefeestjaar van de Nederlandse Dahlia Vereniging en de Leidse Hortus zelfs een hele Oranjerie vol met bloemen in allerlei kleuren en vormen. Dahlia's van wijnrood tot zonnegeel, van pomponnen tot spinnen. Als extra accent op het Rembrandt-jaar zal er een portret van Rembrandt in dahliamozaïek gemaakt worden op het grote grasveld aan de Singelkant van de Hortus.

Het wordt een festijn van bloemwerk met de mooiste dahlia's, in alle kleuren en vormen die er zijn gedurende drie dagen in de oude Oranjerie en de subtropische Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden. Deze landelijke dahliashow wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Dahliavereniging en het Internationaal Bloembollen Centrum. Tijdens de show zullen beroepskwekers, amateur-kwekers en Dahliaverenigingen uit het hele land hun mooiste dahlia's laten zien.

Dat gebeurt voor een deel via klassieke wedstrijden zoals de 'vazenkeuring'. De kunst van dit soort wedstrijden is dat de kweker, amateur dan wel professioneel, 7 of zelfs 25 exemplaren van 1 soort Dahlia van even hoge kwaliteit tegelijk moet inzenden. Een deskundige jury samengesteld door de Vaste Keurings Commissie, de V.K.C., beoordeelt de bloemen van de inzending op gelijke kleur, grootte en rijpheid. Zo zullen er in de Oranjerie van de Hortus lange rijen vazen staan waarin steeds 7 bloemen van hetzelfde type te zien zijn. De wedstrijden dienen niet alleen als een soort competitie tussen de kwekers onderling maar het geeft de professionele kwekers ook de gelegenheid nieuwe cultivars te presenteren en te kijken in hoeverre de consument in de nieuwe bloem geïnteresseerd is.

Er worden ook wedstrijden uitgeschreven waarin 25 gelijke Dahlia van één soort, die in een bloemstuk verwerkt moeten worden. Ook wordt er gestreden om de kweek van de grootste bloem van Dahliasoort "Otto thrill". De bezoekers van het Dahliafestijn kunnen ook deelnemen aan een wedstrijd: zij mogen bepalen welke Dahlia het meest geliefd is en de publieksprijs verdient.

Drie dagen lang veranderen Oranjerie en Wintertuin van de Hortus in een ware dahliabloemenzee.

De Nederlandse Dahlia Vereniging zal aanwezig zijn om de bezoekers te informeren over kweek en verzorging van deze kleurrijke tuinplant.

Dahliashow: Rembrandt in Dahlia's

8-10 september 2006

Waar

Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 Leiden

Wanneer

8-10 september 2006

Open

dagelijks 10-18 uur

Entree

Dagkaart

5 euro

Dagkaart 65+

3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP

2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Voor informatie over Dahliashow in de Leidse Hortus kunt u contact opnemen met:

Dhr. Art Vogel - kaschef

Hortus botanicus Leiden

071 - 527 5186 / 06 - 12542374

5 juli 2006, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

---- --