Ingezonden persbericht


Kunstenfestival De Wereld van Witte de With in Rotterdam

PERSBERICHT, augustus 2006

Kunstenfestival De Wereld van Witte de With, vrijdag 8 t/m zondag 10 september, houdt van het experiment. Drie dagen lang wordt de Witte de Withstraat, Museumpark en omgeving gevuld met beeldende kunst, theater, fotografie, film, muziek, literatuur, dans, mode en debat. Naast kunstinstellingen en theatergezelschappen gebruiken kunstenaarscollectieven de straat als podium, dat dit jaar het thema Feest draagt. Het programma resulteert in een aangename cocktail van kunstdisciplines, lifestyles en subculturen.

LIFESTYLE & SUBCULTUREN
Op een festival met als thema feest kan Rotterdams grootste feestbeest Ted Langenbach niet ontbreken. Picos d' Europa mixt feestelijke scènes uit filmklassiekers met uniek beeldmateriaal uit de archieven van NOW&WOW en vj Elsbeth van Noppen (Nyo) tot de NOW&WOW Peepbox. Langenbach noemt het: "Nachtkunst pur sang, the redefinition of our 24-hour society". Roodkapje presenteert de hedendaagse kraakscene met HAPPY ME (AND THE NEW WORLD). De kraakbeweging die haar bloeitijd beleefde in de jaren tachtig is nog steeds actief. Tot de moderne krakers behoren kunstenaars, ecologen, politieke activisten, whizzkids, feestgangers en hippies. In Roodkapje is een tentoonstelling van kunstenaars, zoals De Hondenkoekjesfabriek, de etalage wordt twee dagen lang gekraakt voor performances en er komt een tijdelijk kraakrestaurant. Mode-ontwerpster en performer Mia Andrésen heeft een levende installatie op het festival: Starfuck meets De Sups 1977 show. Andrésen laat zich inspireren door het roemruchte Rotterdamse hippiegezelschap De Sups. De groep organiseerde illegale fotoshoots, marathon modeshows en voorlopers van house-feesten.

IDEALE PROEFTUIN
De Wereld van Witte de With is de ideale proeftuin voor kunstenaars om nieuwe projecten te lanceren. Een voorbeeld hiervan is de PRST Audioguide. Een interactief format, waarmee bezoekers met hun eigen mobiele telefoon informatie over de kunstwerken en ontwikkelingen in de stad kunnen opvragen. Gebruikers van het format kunnen zelf ook reageren op de werken en een testimonial achterlaten die weer voor andere gebruikers beschikbaar is. Jonathan den Breejen ontwierp samen met Marenka Deenstra PingPongPixel. Zij zochten alternatieve displaymethoden en kwamen op het idee om een apparaat te ontwikkelen dat werkt als een computermonitor. De pixels zijn vervangen door pingpongballen. TENT. benadert de stad met een frisse blik met de tentoonstelling Neo-beginners. Eén van de projecten is van Belgisch kunstenaarscollectief Lab . Het collectief ontwerpt audiovisuele ruimtes, waarin beeld en muziek volledig in elkaar opgaan. VJ-en in de vierde dimensie.

EITJE PERNIS

De Witte de Withstraat is een straat waar je 24 uur per dag kunt eten, ook tijdens het festival. De Kutkoks openen een tijdelijke broodjeszaak. Ze bieden ruime keuze aan oer-Hollandsche specialiteiten uit de instantkeuken. Broodje Verschrikkelijk, broodje Halfom en niet te vergeten de Rijnmondse streekgerechten als Eitje Pernis, de knapperige Zalmplaatsalade en het majestueuze broodje Europoort. Geen feest zonder taart. Mkgalerie.nl presenteert de banketbakkende kunstenaar Shane Walterer, die van glas en suiker de meest uitbundig geglazuurde taarten maakt. Hoe barokker, hoe beter. Home Première is een expositie van 13 kunstenaars in het Nederlands Fotomuseum, de Gil & Moti Homegallery en in huizen van buurtbewoners. Het zijn met name animatiefilms en video-installaties die geplaatst worden in een huiselijke setting. Een geleide tour gaat langs de huisbioscopen. Ook de getoonde films spelen met huiselijkheid, zoals die van Alarmvogel.

WWW.FESTIVALWWW.NL
Foto's: NOW&WOW Peebbox, Lab , Alarmvogel