Gemeente Amsterdam



Ruimtelijke plannen voor het IJmeer in de Zuiderkerk

14 augustus 2006
-
Informatiecentrum de Zuiderkerk

Van 8 september tot en met 30 september 2006 zijn in het informatiecentrum Zuiderkerk voor ruimte, bouwen en wonen 21 ruimtelijke plannen te zien voor een toekomstige inrichting van het IJmeer.

Ideeënprijsvraag

Stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars, advies- en ingenieursbureaus konden deelnemen aan de driejaarlijkse ideeënprijsvraag van de Eo Wijers Stichting. Deze stichting stelt zich tot doel de ruimtelijke kwaliteit van Nederland te bevorderen.

ijmeer.jpg (6 Kb)

De winnaar

Het winnende ontwerp 'Markeroog' werd ingezonden door West 8 urban design & landscape architecture bv, Boskalis bv, AT Osborne en Witteveen + Bos. Naar het oordeel van de jury biedt het betoverende en ogenschijnlijk controversiële `Markeroog' een compleet toekomstbeeld voor de regio. Het IJmeer in `Markeroog' wordt een groot, binnenstedelijk meer, door een dam afgesloten van het Markermeer. Interessant is dat de ontwerpers van mening zijn dat een dergelijke scheiding de waterkwaliteit en zo de ecologische processen in het meer ten goede komen.

Actualiteit

De recente debatten over een snellere verbinding tussen Amsterdam en Almere maken de tentoongestelde plannen extra actueel. Volgens de jury levert de ideeënprijsvraag en de tentoonstelling een integrale en goed onderbouwde bijdrage aan de discussie over de toekomst van niet alleen het IJmeer, maar van de Noordvleugel van de Randstad als geheel.