Ingezonden persbericht


United Kingdom (UK) centraal in tweede editie Europa Festival

De tweede editie van het Europa Festival, van 8 tot en met 30 september, stelt de United Kingdom (UK) centraal. Een multidisciplinair festival, geïnitieerd door Theater Lantaren/Venster in samenwerking met Rotown, Jazz International Rotterdam, Jazzcafé Dizzy, Off Corso en de Laurenskerk. Volgens een succesvol beproefd concept zullen gedurende zo'n drie weken (grens-) verkenningen plaatsvinden van de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van film, dans/theater en muziek. Zowel in retrospectief als in actualiteit, zal de culturele diversiteit binnen UK verkend en getoond worden.

Er zijn diverse muziekprogrammalijnen in het UK festival :

Pop / elektronica
Pop / singer-songwriter
Nieuwe muziek
Jazz

Het volledige programma vindt u op: www.europafestival.com

Toch zou ik hierbij graag enkele concerten eruit willen lichten:

Op de openingsavond (ook) een concert van Lou Rhodes, voormalig lid van Lamb in Café LV. Gratis en voor een ieder toegankelijk. We verwachten dan ook dat het wederom proppen zal worden op de openingsavond, maar dat het publiek opnieuw zal overlopen van enthousiasme. Zal Rhodes op de openingsavond nog in een intieme sfeer (twee gitaren) een akoestische set verzorgen, op de tweede avond van het festival zal zij onder de titel "Lou Rhodes presents....." talent uit haar gevolg presenteren. Deze 'artist in residence' zal haar (huidige) artistieke signatuur dan ook behoorlijk doen laten gelden. Wie daar een voorproefje van wil, doet er goed aan haar solo debuut "Beloved One" te beluisteren.

Muziek, een brede variatie

Op 27 september zal het festival in het teken staan van Mathhew Herbert. Deze muzikale genie is exemplarisch voor de muziekprogrammering van UK 2006 festival: een brede variatie van stijlen, verkennend en daarmee vernieuwend en van een bijzondere eigenheid getuigend. Herbert's laatste cd "Scale'' is enthousiast door de pers ontvangen en is tot nu toe zijn meest toegankelijke album.Herbert wordt weleens de Brian Eno van de 21ste eeuw genoemd. En, dat is niet zo verwonderlijk. Van Stockhausen tot Aphex Twin, geen muzikaal landschap is voor hem een onontgonnen terrein. Als klassiek geschoold pianist laat hij zich niet meer gelden, des te meer als nooit rustende innovator en 'sampling wizard'. In die zin is Herbert in de muziekprogrammering niet alleen een graag gezien artiest, maar ook exemplarisch te noemen en een voorbode van de nieuwe LV muziekserie "Audio Culture''. In die lijn moet ook het programma onderdeel rond platenlabel Touch worden bezien. Dit spraakmakende label viert haar 25ste verjaardag in L/V met een paar avonden met DJ's en concerten van o.m. Philip Jeck, Jacob Kirkegaard en Fennesz.

Maar, ook de liefhebbers van zweterige massa's in te drukbezochte dranklokalen komen meer dan aan hun trekken.Poppodium Rotown zal de voornaamste nieuwe bandjes uit het UK brengen. Ik noem u The Infadels, Electric Soft Parade (enige show in NL!) en Terri Walker. Maar, zoals bovengenoemd: er is een brede variatie in de muziek programmering: Jazz en geïmproviseerde, actuele muziek komt van avant-gardistisch ensemble Icebreaker (première) De naam van het ensemble verwijst naar het inmiddels ter zielen zijnde muziekpodium in Amsterdam. Veel puristische schone klanken van Noriko Kawai (piano) en Rohan de Saram (cello), een kleine bezetting met grootse muziek.

Maar ook John Taylor (piano) & Kenny Wheeler (trompet, flugelhorn) in de serene setting van de Laurenskerk is een concert waar wij veel van verwachten en naar uitkijken. John Taylor is een autodidact, een pianist uit de Bill Evans/Keith Jarrett school. Zijn spel is veelal ingetogen, impressionistisch en vloeiend van aard. In 2004 maakte Taylor samen met trompettist Kenny Wheeler het prachtige album Where Do We Go From Here? Een juweel van een album, waarop ze elkaar bijna telepathisch aanvullen. Hoewel altijd avontuurlijk, vol rijke en volle harmonieën en wisselende ritmes lijken solo's van Taylor ontdaan van alle overbodige noten en lijkt het motto 'less is more' in optima forma gestalte te krijgen.

Er is meer jazz: Tim Garland (saxofoon) en Colin Steele (trompet) en selfmade alt-saxofonist Soweto Kinch. Bill Bruford & Michiel Borstlap, meeting of two worlds of music! Bruford en Borstlap, een mooie combinatie van talent, vakmanschap en drang tot vernieuwing en verkenning vertegenwoordigt de kruisbestuiving die we zo graag voorstaan.

Op zaterdag 30 september sluiten we het festival af met een waar singer-songwritersfeest: Singasong UK Edition! Met optredens van topsinger-songwriters uit de UK. Zo kunt u in café L/V meerdere malen luisteren naar de mooie en intieme songs van Kirsty McGee. Nauw verwant aan de traditionele Britse folk en met name de muziek van Nick Drake, maar toch eigentijds. In de grote zaal staat Luka Bloom, en Lou Rhodes met band om voor een grote finale van het festival te zorgen. Een mooi, uitgebreid festival: 23 dagen lang een ruime sortering en topkwaliteit waar wellicht iets van uw gading bij zit en dat mag worden bezien als staalkaart van het komende seizoen. Voor de veelgebruikers is er de mogelijkheid strippenkaarten aan te schaffen.

Graag zien we de informatie opgenomen in de daarvoor bestemde agenda's. Mocht u nadere info nodig hebben, dan verneem ik dat graag. Mocht u langs willen komen om een concert te recenseren, laat dat tijdig weten. Er wordt dan een perskaart voor u klaar gelegd.

We zien u graag verschijnen!
Vriendelijke groet,

Hans E. Merts
Publiciteit Muziek
Coordinatie publiciteit Europa Festival
Theater Lantaren/Venster
010-2772268
06-5316-4489
merts@lantaren-venster.nl