Jubileumexpositie Bouwjaar '86

Arcam

Amsterdam, 28 augustus 2006

Jubileumexpositie Bouwjaar '86


09.09.06 - 04.11.06

ARCAM, Architectuurcentrum Amsterdam bestaat twintig jaar en viert dit met een expositie waarin het Amsterdam van het oprichtingsjaar centraal staat. Stadsimpressies, krantenartikelen, muziek, films, foto's en maquettes voeren de bezoeker terug naar het Amsterdam van 1986.

Even terug in de tijd: de wereld wordt geschokt door de kernramp van Tsjernobyl en het exploderen van de Challenger. In Amsterdam is 1986 het jaar waarin de stad de Olympische Spelen van 1992 niet krijgt toegewezen, allochtonen voor het eerst mogen stemmen en op de Dam wordt geprotesteerd tegen apartheid. 'Who's afraid of red, yellow and blue', topstuk van het Stedelijk Museum, wordt aan flarden gesneden. Het Muziektheater wordt 'feestelijk' geopend, onder begeleiding van de mobiele eenheid en luid protest van vele Amsterdammers. Onder de naam 'Het IJ geopend - de binnenstad gedicht' voeren bewoners en instellingen een kritisch debat over de plannen van de gemeente met betrekking tot het dichtbouwen van het laatste grote gat in de oostelijke binnenstad en de ontwikkeling van nieuwe woonwijken in het havengebied. De monumentale pakhuizen van het Entrepotdok worden verbouwd tot sociaal woningbouwcomplex. Ook worden in dat jaar basisschool de Evenaar van Herman Hertzberger en de stations Sloterdijk, Lelylaan en De Vlugtlaan opgeleverd. Dit is slechts een greep uit het brede scala aan gebeurtenissen die aan bod komen in BOUWJAAR '86.

De jubileumexpositie wordt feestelijk afgesloten tijdens de Museumnacht op 4 november. Het programma van deze N8 bij ARCAM staat beschreven op www.arcam.nl.

EXPOSITIE BOUWJAAR '86 09.09.06 - 04.11.06
ARCAM Prins Hendrikkade 600 Amsterdam
www.arcam.nl T 020 620 48 78
Open: di-za 13-17u. Toegang gratis.

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Rijnja Repro en Sikkens Foundation.


Noot voor de redactie,