Prominenten in actie op Wereldalfabetiseringsdag

Stichting lezen en schrijven

Persuitnodiging

Den Haag, 29 augustus 2006

Prinses Laurentien, staatssecretaris Bruno Bruins, Daphne Deckers en anderen in actie op Wereldalfabetiseringsdag

Op vrijdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Deze internationale dag is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO. Dit jaar zet een groot aantal organisaties en bedrijven in Nederland een offensief in voor het voorkomen en verminderen van de anderhalf miljoen functioneel analfabeten in Nederland. Op Wereldalfabetiseringsdag nodigen CINOP, Stichting Lezen & Schrijven en het ministerie van OCW u, mede namens de participerende organisaties, uit bij:


- één van de consultatiebureaus in Nederland;

- de uitreiking van de Alfabetiseringsprijzen door Bruno Bruins, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Hilversum;

- de toespraak van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden in Hilversum en de overdracht van de fototentoonstelling Taal Centraal van NS naar bibliotheken in Hilversum.

Door al vroeg te beginnen met voorlezen kan laaggeletterdheid worden voorkomen. Daarom overhandigen vijftien prominente Nederlanders tussen 10.00 en 12.00 uur het informatiepakket Taalkracht voor Consultatiebureaus. Medewerkers jeugdgezondheidszorg kunnen dit pakket gebruiken om laaggeletterde ouders te adviseren over het belang van voorlezen. U bent van harte welkom in:

Amsterdam, Wisseloordplein 50; Kluun (afwijkend tijdstip, 11.00-12.00 uur). Den Haag, Zonneoord 288c; Femke Halsema.
Emmen, Boermarkeweg 58a; Betty Sluyzer.
Groningen, Eminga Heerd 8a; Driek van Wissen (afwijkend tijdstip, 12.00 -13.00 uur). Haarlem, Colensostraat 11; Irene Moors.
Hilversum, Hoge Naarderweg 9; Daphne Deckers.
Mijdrecht, Hoofdweg 1; Rick Engelkens.
Olst, Averbergen 9; Justine Pardoen.
Roermond, Westhoven 5; Jacques Vriens.
Rotterdam, Cesar Domelastraat 79; Clémence Ross-van Dorp. Rotterdam, Wouter Bos (onder voorbehoud).
Terneuzen, Stadhuisplein 3; Adrie Oosterling.
Tilburg, Hoefstraat 197-2: Nick Swarth.
Urk, Vlechttuin 1b; Jörgen Rayman.
Winterswijk, Beatrix 1; Agnes Kant (afwijkend tijdstip, vanaf 9.30 uur).

Tussen 11.00 en 12.15 uur reikt Bruno Bruins, staatssecretaris van OCW, de Alfabetiseringsprijzen uit. Drie prijzen worden toegekend aan innovatieve projecten met een landelijke voorbeeldwerking. De presentatie wordt verzorgd door Anita Witzier en de uitreiking vindt plaats in aanwezigheid van Prinses Laurentien in het Raadhuis van Hilversum, Dudokpark 1.

Aansluitend, tussen 13.30 en 15.30 uur spreekt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden in de Openbare Bibliotheek Hilversum, s-Gravelandseweg 55, over de aanpak van laaggeletterdheid. Hierna draagt NS directeur Commercie Bert Meerstadt de reizende fototentoonstelling Taal Centraal over aan Jan-Ewout van der Putten van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Voor nadere informatie over dit programma kunt u zich wenden tot: Stichting Lezen & Schrijven, Diana Klever, 070 3022665 of 06 527 117 25 of Sandra van Vianen, 070 3022660. www.lezenenschrijven.nl.

Accreditatie voor de onderdelen na 11.00 uur op 8 september, Wereldalfabetiseringsdag (uiterlijk donderdag 7 september, 12.00 uur): Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit, tel. 070 3564142 rvd.pers@minaz.nl met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.
Bij uw accreditatie graag aangeven welk(e) evenement(en) u wenst bij te wonen.

Met 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, wordt de Week van de Alfabetisering afgesloten. Meer informatie hierover en over laaggeletterdheid vindt u op www.lezenenschrijven.nl.