Ingezonden persbericht


Een Japanse in Nederland - de schilderkunst van Masa Ariyoshi Tijdelijke tentoonstelling in het SieboldHuis 8 september t/m 6 november 2006

In het SieboldHuis, het Japan Centrum van Nederland, zal van 7 september tot 6 november 2006 een retrospectieve expositie van de Japanse schilderes Masa Ariyoshi (1948-1999) te bewonderen zijn.

Ariyoshi was geboren in Japan maar kwam op zestienjarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Haar schilderijen en pastels worden gekenmerkt door een intrigerende combinatie van Westerse en Oosterse beeldelementen. De thema's die ze gebruikte - landschap, interieur, stilleven en portret - zijn Nederlands, maar haar aanpak was dat niet. De uitgebalanceerde compositie, de weloverwogen verfopbreng en vooral het uitzonderlijke kleurgebruik getuigen van de grote invloed van de cultuur uit Ariyoshi's geboorteland.

Haar vader was diplomaat en studeerde voor de oorlog in Leiden; later was hij verbonden aan de Japanse ambassade in Den Haag. Hij vond Nederland het mooiste land ter wereld. Ariyoshi studeerde van 1966-1972 aan de Rijksakademie in Amsterdam; daarna werkte zij als zelfstandig schilder. Het werk heeft zijn wortels in de in de figuratieve traditie van de Rijksakademie waar geleerd werd dat een schilderij in de eerste plaats een samenhangend geheel moet zijn. Zij is een 'painter's painter': hooggeschat onder collega's omwille van de doordachtheid waarmee ze haar werken opbouwde.

Masa (spreek uit: massa) Ariyoshi exposeerde verscheidene malen in Nederland en in Japan; de expositie in het SieboldHuis is de eerste retrospectieve. Gastcurator is Dr. Louk Tilanus van het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Leiden. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geĂŻllustreerde catalogus in het Nederlands en Engels waarin de betekenis van het werk belicht wordt.

Een Japanse in Nederland - de schilderkunst van Masa Ariyoshi Tentoonstelling in het SieboldHuis
8 september t.e.m. 6 november 2006
Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t.e.m. zondag, 10.00-17.00 uur Entree: E7,50 / E4,00 / MK en CJP geldig.



Ingezonden persbericht