Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe muziek tijdens het UK festival.

Zeer gewaardeerd perscontact,

Op 8 september start de tweede editie van het Europafestival met de focus op het United Kingdom. Voor het volledige programma verwijs ik u naar de website: www.europafestival.com

Hierbij mail ik u de concerten nieuwe muziek tijdens het festival. Graag zien we de concerten opgenomen in de daarvoor bestemde agenda's. Mocht u nader informatie (foto's) nodig hebben, dan verneem ik dat graag. Wilt u langs willen komen om een recensie te willen schrijven, laat dat tijdig weten. Er kan dan een perskaart voor u worden klaargelegd. Beide concerten zijn een dag later dan in Rotterdam bij Muziekpodium Zeeland te bezoeken. Voor nadere info: www.nieuwe-muziek.nl

Rohan De Saram & Noriko Kawai: English Composers

L/V | wo 13 sep, 20:30 | ¬ 13 / ¬ 11

Cellist Rohan de Saram werd geboren in Sheffield uit Sinhalese ouders. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Suggia Award. Als solist speelde hij in heel Europa, Azië, Australië en de Sovjet-Unie met de belangrijkste orkesten en dirigenten van de wereld.

Door de jaren heen raakte deze geboren musicus meer en meer gespecialiseerd in het vertolken van actuele muziek en werkte hij met een aantal toonaangevende hedendaagse componisten. Ook maakte De Saram speciaal studie van de drumritmes en melodieën van Sri Lanka.

De techniek van pianiste Noriko Kawai is zo schijnbaar moeiteloos als haar keus van repertoire ondernemend is. Zij beweegt zich van Gerald Barry naar Liszt, van Byrd naar Birtwistle, zonder enig stilistisch haperen, en haar transcendentale arbeid doet haar alleen maar frisser overkomen.

Een recital met hedendaags gecomponeerde muziek uit het Verenigd Koninkrijk, met name James Dillon, Frank Bridge en Giles Swayne, en een moderne klassieker van Benjamin Britten. Uitgevoerd door twee topmusici, cellist Rohan de Saram, bekend van het Arditti Quartet, en de veelzijdige pianiste Noriko Kawai, warm pleitbezorger van het werk van Gerald Barry en James Dillon.

Programma:

Frank Bridge - Sonata for cello and piano

James Dillon From: The Book of Elements for piano

James Dillon - Parjanya Vata for cello

pauze

Giles Swayne - Four Lyrical Pieces for cello and piano

Benjamin Britten Sonata in C op. for cello and piano

Icebreaker

L/V | do 21 sep, 20:30 | ¬ 15 / ¬ 13

Icebreaker is een 13-koppig ensemble dat een zeer breed scala aan instrumenten bespeelt, van panfluit tot elektrische viool en van percussie tot accordeon. Hiermee ontwikkelen ze unieke muziek die hen heeft gebracht in de top van het circuit voor hedendaagse muziek in de UK.

Icebreaker interpreteert eigenzinnig en respectvol (en altijd versterkt) het repertoire van grote componisten uit de stroming van de hedendaags gecomponeerde muziek, waaronder Louis Andriessen, Diderik Wagenaar, David Lang, Michael Gordon, Yannis Kyriakides and Philip Glass. Hun werk laat zich niet eenvoudig beschrijven en al helemaal niet in hokjes vangen. Ze scheppen en herscheppen muziek die duidelijk ontspringt uit de moderne klassieken, maar die evengoed de liefhebbers van rock en alternatieve muziek weet te inspireren. A unique voice in British music making .

Dit 13-mans ensemble o.l.v. fluitist James Poke is niet gewend akoestisch te spelen. De connectie met Nederland en met name met Louis Andriessen is sterk: in 1989 werd het ensemble opgericht om het werk Hoketus van Andriessen uit te voeren tijdens een Holland Festival in York (vandaar ook de dubbele bezetting) en koos het de naam van een toenmalig Amsterdams nieuwe muziekpodium, om zich vervolgens vooral te bekwamen in het hardhandige postminimalisme van Andriessen en geestverwanten als Diderik Wagenaar, David Lang, Michael Gordon en Yannis Kyriakides. Inmiddels is het programmatische spectrum aanzienlijk uitgebreid en heeft Icebreaker zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste nieuwe muziekensembles in het Verenigd Koninkrijk. Met name het arrangement van Nancarrow is iets om naar uit te kijken, evenals Red Run van Heiner Goebbels (geen familie van), een van diens krachtigste stukken.

Programma:

Player-Piano Studio #2b | Conlon Nancarrow arr. James Poke

Moggio | Frank Zappa arr. James Woodrow

Variations on a Theme of Casey & Finch | Erik Bünger

Falling Down, Again | Joe Hughes

Dust on My Sleeve | Joe Hughes

Gallows Hill | John Godfrey

Pauze

Slow Movement | David Lang

Red Run | Heiner Goebbels

Meer informatie: www.icebreaker.org.uk

Vriendelijke groet,

Hans E. Merts
Publiciteit Muziek
Coordinatie publiciteit Europa Festival
Theater Lantaren/Venster

010-2772268
06-5316-4489
merts@lantaren-venster.nl