De zonnebloem

Breda, 31 augustus 2006

p e r s b e r i c h t

4 t/m 10 september Week van de Zonnebloem

Gehandicapte Mis(s) Nederland Roos brengt zonnebloemen bij BNers

Op vrijdag 8 september maakt de beeldschone gehandicapte Mis(s) Nederland, Roos Prommenschenckel, ambassadrice van Onbeperkt Nederland, namens de Zonnebloem een tournee langs BNers in een met zonnebloemen afgeladen limousine. Zij reikt hen een zonnebloem uit en vraagt hen deze door te geven aan een zieke of gehandicapte die wel wat extra aandacht kan gebruiken. De tournee van Roos maakt onderdeel uit van de Week van de Zonnebloem, een initiatief van de Nationale Vereniging de Zonnebloem, een van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland. Op het bezoeklijstje van Roos staan onder andere presentatrice Lucille Werner, ex-soapster Fajah Lourens, het rapduo Lange Frans en Baas B, heilsoldaat Majoor Bosshardt, ministers De Geus en Van Ardenne, cabaretier Bart Chabot, KLM-topman Leo van Wijk, musicalster Danny de Munk, zanger Koos Alberts, Marc David de Hond van muziekzender CAZ! en journalist Frits Wester. Roos bezoekt hen thuis of op het werk.

De Week van de Zonnebloem start op maandag 4 september met de voorstelling van de Zonnebloemtheatertoernee Het Heilig Vuur met onder meer Danny de Munk in Etten-Leur. De afsluiting is op zondag 10 september met de Nationale Ziekendag. Tienduizenden vrijwilligers en scholieren uit heel Nederland gaan deze week op bezoek bij zieken en gehandicapten om hen een zonnebloem en wat extra aandacht te brengen. De zonnebloemen zijn de rijke oogst van de campagne De Zonnebloem kleurt je Wereld, die in april van start ging met het zaaien van 16 miljoen zonnebloempitten in het hele land. De campagne vestigt de aandacht op het belang van sociaal contact voor zieken en gehandicapten en op de rol die de 38.500 zonnebloemvrijwilligers spelen in de bestrijding van eenzaamheid en sociaal isolement. Jaarlijks leggen zij samen 1 miljoen huisbezoeken af bij 60.000 mensen met een fysieke beperking.

Ook veel jongeren met een handicap lijden onder eenzaamheid. Speciaal voor hen lanceert de jongerenafdeling van de Zonnebloem een nieuwe website: www.zonnebloemlinq.nl. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten, chatten en ervaringen en gevoelens delen. De site gaat op donderdagavond 7 september de lucht in tijdens een groots event in Hotel Arena in Amsterdam. Honderden gehandicapte jongeren hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. De site wordt samen met de jongeren geopend door de comedygroep Op Sterk Water en Mis(s) Nederland Roos.