Ingezonden persbericht


Het Kunstweek Bal Rotterdam

Zo herkent u onderwerpen ... de Kunstweek Exposities ~ het Kunstweek Bal ~ het Kunstweek Boek ~
het Kunstweek Geschenk en Kunstweek Attentie ~
de verkiezing Kunstenaar van het Jaar ~ de kunstenaars ~ diversen ~ bijzonderheden ~ aanbiedingen ~
Het Kunstweek Bal

Het Kunstweek Bal, dat traditioneel op de eerste dag van de Kunstweek plaatsvindt, laat Rotterdam op zijn grondvesten schudden! Het feestelijke Bal biedt de aanwezigen, kunst, muziek, eten, drinken, shows, dans, kennismakingen, discussies, veel onderlinge contacten en de spetterende bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar 2006. Het Bal wordt bezocht door kunstenaars, bekende Nederlanders, kunstliefhebbers en anderen. Jaarlijks genieten honderden aanwezigen van de sfeer, de creativiteit en alle extra´s. Het Kunstweek Bal is dit jaar op 3 november op de bovenste verdieping van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Nu is een beperkt aantal toegangskaarten in de voorverkoop met korting verkrijgbaar. Klik hier om uw kaarten te bestellen.

Word vriend(in) van de Kunstweek

Wordt vriend of vriendin van de Kunstweek en u krijgt elk jaar een waardevol pakket met boeken, toegangskaarten en meer, cadeau. Zo krijgt u het Kunstweek Boek, vier toegangskaarten voor de Kunstweek Exposities, twee Kunstweek Attenties en de jaareditie 'Wie is Wie in de Kunstwereld'. Bovendien heeft u recht op koop van twee kaarten voor het Kunstweek Bal met 50% korting. Het pakket vertegenwoordigt een waarde van circa ¤ 400,- en u bent vriend of vriendin voor slechts ¤ 50,-. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Eastern Neighbours

Van 8 september t/m 29 oktober is in BABEL in Utrecht een bijzonder kunstproject te beleven, dat erop gericht is Nederlanders beter bekend te maken met de culturele uitingen van elf Oost-Europese EU kandidaat-lidstaten en Rusland. De deelnemende landen zijn: Albanië, Wit Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije (verwacht lidmaatschap EU in 2007), Kroatië (officieel kandidaat EU lid), Macedonië (officieel kandidaat EU lid), Moldavië, Roemenië (verwacht lidmaatschap EU in 2007), Rusland, Servië en Montenegro, Turkije (officieel kandidaat EU lid), Oekraïne. Nederland presenteert zich als gastland op de expositie. Zie voor meer informatie www.detorenvanbabel.nl.

Redacteur gezocht

De Kunstweek zoekt een redacteur voor de website Kunstactueel.nl en een nieuwe nieuwsbrief over beeldende kunst. Als u iemand bent of iemand kent, die nieuws over beeldende kunst wil vergaren en selecteren, mail ons dan even: els.debar@kunstweek.nl.

Briljanten Kunstenaar van het Jaar

Dit jaar zal voor het eerst de 'Briljanten Kunstenaar van het Jaar' worden gekozen. Dit is de beeldend kunstenaar, die ouder is dan 65 jaar en de hoogste positie inneemt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Het Kunstweek Geschenk 2006

Het Kunstweek Geschenk van dit jaar is een set van vier heel bijzondere onderzetters / messenleggers. U krijgt de originele en praktische combinatie van onderzetters en messenleggers cadeau als u tijdens de Kunstweek van dit jaar een kunstwerk koop of huurt bij een van de vele aan de Kunstweek deelnemende galerieën en kunstuitlenen.

Elke onderzetter / messenlegger is gedecoreerd met een andere, speciaal voor het Kunstweek Geschenk ontworpen afbeelding van de hand van Jacques Tange, Kunstenaar van het Jaar 2005. Het unieke en tegelijk praktische Kunstweek Geschenk van dit jaar is in een gelimiteerde eenmalige oplage geproduceerd in samenwerking met Schoonhoven Keramiek, specialisten in hoogwaardige keramische producten.

De Kunstweek is in heel Nederland

Circa 50 galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea in heel Nederland hebben zich al aangemeld voor deelname aan de Kunstweek van dit jaar. En meer galerieën, musea en kunstuitlenen zullen volgen op weg naar de Kunstweek in november. Bij al deze deelnemers aan de Kunstweek krijgt u bij een bezoek tijdens de Kunstweek de bijzondere Kunstweek Attentie cadeau. Bij de galerieën en kunstuitlenen de hele Kunstweek van 3 t/m 12 november en bij de deelnemende musea krijgt u de Kunstweek Attentie op de eerste dag van de Kunstweek, 4 november, cadeau tot de voorraad op is. De deelnemende galerieën, kunstuitlenen en musea bij u in de buurt, vindt u hier.

Het Nationale Kunstplatform

De Nederlandse kunstwereld kent talloze activiteiten, initiatieven, art fairs, exposities, kunstroutes en veel meer. De kunstwereld is diffuus en vraagt in feite om bundeling en categorisering in een overkoepelende organisatie. Een professionele organisatie die kunstliefhebbers overzicht biedt en in een oogopslag informeert over alle exposities, activiteiten en evenementen, die op dat moment actueel zijn. Die overkoepelende organisatie zal op 1 oktober een feit zijn. Dan start het Nationaal Kunstplatform. Alle Nederlandse organisaties die actief zijn op het terrein van beeldende kunst, kunnen zich daarbij aansluiten. En iedereen die geïnteresseerd is in beeldende kunst zal zijn weg in het doolhof van alle verschillende evenementen, exposities en aanbiedingen vinden met slechts drie websites. Een daarvan is www.nationaalkunstplatform.nl. De website biedt u nu al een weliswaar zeer voorlopig beeld van wat u straks geboden wordt.

Nog maar twee maanden

Dan is het zover! Van 3 t/m 12 november staat heel Nederland in het teken van kunst. Dan bruist het 10 dagen lang van de acties en festiviteiten. Acties bij de deelnemende galerieën, kunstuitlenen, kunstmusea: ze zijn een bezoek, juist tijdens de Kunstweek, meer dan waard. En dan zijn er ook nog de geweldige Kunstweek Exposities en het feestelijke Kunstweek Bal in Rotterdam. U mag het niet missen.

De Kunstweek in de media

Veel tijdschriften, kranten, radio en TV programma´s besteden de komende tijd aandacht aan de Kunstweek. Met reportages en interviews worden kunstenaars en deelnemende galerieën, kunstuitlenen en musea onder de aandacht gebracht. Er zullen advertenties en artikelen in meer dan 60 tijdschriften en kranten verschijnen, waaronder Living, Linda, Eigen Huis & Interieur, More than Classic, Elegance, Tableau, Hide & Chic, Nouveau, Beaumonde, Elegance, Felderhof, Esta, HP/de Tijd, de Volkskrant, NRC/Handelsblad en het Parool en nog veel meer.

Verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2006

Nog maar twee weken scheiden ons van de bekendmaking van de 25 halve finalisten: op 16 september worden hun namen bekend gemaakt. Van de 25 halve finalisten zijn 5 kunstenaars, die met een 'wild card' alsnog kans maken op een finaleplaats en zelfs de eretitel Kunstenaar van het Jaar 2006. Klik hier voor hun namen.
Ook op 16 september wordt de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars 2006 gepubliceerd. Dat is de lijst met de 100 op dit moment meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars in de volgorde van het aantal stemmen dat zij kregen. Spannend! Heeft u uw stem al in de tweede ronde van de verkiezing uitgebracht? Nog niet? Klik dan hier.

Opmerkelijke feiten en uitspraken

>> "Het behoort tot de verantwoordelijkheid van een kunstmuseum om vragen die in de maatschappij leven, op te pikken en op een artistieke manier te vertalen", is de mening van Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven. >> De Russische kunstmarkt is overspannen. Het onbekende schilderij van Ilja Masjkov dat door het Haagse Gemeentemuseum werd verkocht voor 3,3 miljoen euro, is daarvan een voorbeeld. >> De Mondriaan Stichting en het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten gaan gezamenlijk cultuureducatie in het onderwijs ondersteunen. (Bron: NRC Handelsblad) >> "De stad heeft een topmuseum nodig", vindt Gijs van Tuyl, directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Sterker, het Stedelijk moet weer bij de top vijf van musea voor moderne kunst in de wereld horen, samen met het Museum of Modern Art in New York, het Guggenheim, het Parijse Centre Pompidou en de Tate in Londen. >> Religie had altijd al een relatie met kunst: kardinaal Simonis opende afgelopen maand de Zevende Hemel, een festival van zeven Utrechtse musea. >> Zeven gemeenten in het rivierengebied van Gelderland laten van de klei die uit de rivieren wordt gebaggerd kunstwerken maken. Begin 2008 moet het eerste klaar zijn. Het is bedoeling dat daarna in het Gelderse rivierengebied een lint van landschapskunst en andere kunstwerken komt.

Informatieve links:

Comité van Aanbeveling
Kunstweek Ambassadeurs
Kunstweek Attentie
Kunstweek Bal
Kunstweek Boek
Kunstweek Geschenk
Verkiezing Kunstenaar van het Jaar
Wie is Wie in de Kunstwereld
Alle ooit genomineerde kunstenaars voor de Verkiezing Kunstenaar van het Jaar Belangrijke data
Bestellen en aanmelden

Volgende nieuwsbrief

Op 16 september verschijnt de volgende nieuwsbrief.

Belangrijke data

16 september:

- bekendmaking van de 25 halve finalisten

- bekendmaking Galerie van Hedendaagse Kunstenaars 16 oktober:

- bekendmaking van de 8 halve finalisten, die door een panel van ruim 200 kunstkenners zijn gekozen uit de 25 halve finalisten
- start 3e en laatste ronde van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar; u kunt door te stemmen op de 8 finalisten, mede bepalen wie dit jaar de winnaar wordt 3 november:

- start Kunstweek 2006

- opening Kunstweek door mevrouw Medy van der Laan
- opening Kunstweek Exposities: verkoopexpositie en expositie van werken uit privé- en bedrijvencollecties, musea, galerieën en kunstuitlenen
- Kunstweek Bal

- bekendmaking Kunstenaar van het Jaar 2006
3 t/m 12 november:

- Kunstweek 2006: talloze galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea bieden speciale Kunstweek acties en aanbiedingen; bij een bezoek krijgt u de Kunstweek Attentie, bij koop of huur van een kunstwerk het uniek Kunstweek Geschenk 12 november:

- bekendmaking Talent van het Jaar 2006 (kunstenaar jonger dan 35 jaar)
- bekendmaking Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2006 (kunstenaar ouder dan 65 jaar)

Voor een volledig overzicht van belangrijke data klikt u hier.