Ingezonden persbericht


Opening gerestaureerde Griftbrug Utrecht

De Griftbrug in Wittevrouwen heeft een grondige restauratie ondergaan. Op vrijdag 8 september wordt de brug officieel geopend door wethouder Robert Giesberts (Openbare Ruimte). De brug, gebouwd in 1917, is sinds 2000 een beschermd gemeentelijk monument en door de restauratie weer in oude luister hersteld.

Tijdens de opening worden bordjes op de brug gehangen, die het verhaal vertellen van de tram die ooit via deze brug zijn route reed. De oude bovenleidingmasten van deze tram staan nog altijd op de brug en herinneren aan het Utrechtse tramverleden. Om het beeld van de bovenleidingmasten te versterken, hangt de gemeente er stroomkabels tussenin waar, op den duur, verlichting aan komt te hangen.

De restauratie

De restauratiewerkzaamheden richtten zich vooral op de sierlijk gekrulde stalen leuningen aan beide kanten van de brug. Deze zijn gezandstraald en opnieuw gespoten, waarbij zoveel mogelijk het originele materiaal intact is gelaten. De werkzaamheden zijn gestart in december vorig jaar. Tijdens de werkzaamheden zijn noodleuningen geplaatst.

Werkgroep Directe Voorzieningen

De bordjes zijn een initiatief van de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. Deze werkgroep streeft naar het verfraaien van de stad en het terugbrengen van historische elementen in het straatbeeld. Eerdere initiatieven van de werkgroep zijn onder andere een muurschildering bij de voormalige Bakkerij Top in de Wittevrouwenstraat, een replica van een historisch hobbelpaard in het Julianapark en een tegeltableau in de Minrebroederstraat ter nagedachtenis aan Mozarts bezoek aan Utrecht in 1766.