Universiteit Maastricht

4 september 2006
Reanimatie-estafette in DaCapo College Sittard
Als elke seconde telt

Goed kunnen reanimeren en met een defibrillator omgaan is van levensbelang. In het kader van Wereld Eerste Hulp Dag wordt er daarom op vrijdag 8 september een reanimatie-estafette gehouden in het DaCapo-College in Sittard. Leerlingen en burgemeesters vormen samen een team waarvan ook UM-studenten Geneeskunde en professionale hulpverleners deel uitmaken. De Universiteit Maastricht zal het project wetenschappelijk evalueren, mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Limburg.

Ieder jaar worden ongeveer vijftienduizend mensen in Nederland getroffen door een plotselinge hartstilstand. Overal en op elk tijdstip. Thuis, in een supermarkt, op school, op straat of tijdens een feestje. Het kan iedereen overkomen. Niet alleen de mensen die zeggen een zwak hart te hebben. Ook mensen die nooit iets gemankeerd hebben aan hun hart, kunnen plotseling ineenzakken. De cijfers zijn onthutsend. In Nederland kent de Oostelijke Mijnstreek de meeste sterfge-vallen als gevolg van een hartstilstand: 13 per 1000 inwoners. In de Westelijke Mijnstreek worden op elke 10.000 mensen er ruim 19 in het ziekenhuis opgenomen met een hartstilstand. Dat is het hoogste aantal van Nederland.

Dodelijk hoeft een plotselinge hartstilstand echter niet te zijn. Alle onderzoeken tonen aan dat tijdig en adequaat ingrijpen de kans op overleven sterk verhoogt. Maar daar schort het nogal aan. Veel verder dan een ambulance of de politie bellen, komt menigeen niet. Hoewel dat uiterst noodzakelijk is, is het niet genoeg. Hartmassage en beademing zijn nodig tot een ambulance arriveert of met een defibrillator het hartritme weer op gang kan worden gebracht.
Daarbij telt elke seconde.

Niets doen, is nog veel erger dan op een verkeerde manier reanimeren. Maar het beste is om goed te leren reanimeren en met een defibrillator te leren omgaan. Hoe meer mensen dit beheersen, des te meer mensen een acute hartstilstand overleven.

Daarom wordt op vrijdag 8 september een reanimatie-estafette gehouden in het DaCapo-College, Broeksittarderweg 45, Sittard, van 8.00 uur tot 20.00 uur. Elk uur zullen twee teams een reanimatie uitvoeren. Teams van vijf hulpverleners zijn wisselend van samenstelling. Er wordt naar gestreefd dat in elk team een burgemeester / bestuurder, twee leerlingen, een student geneeskunde en een docent of professionele hulp-verlener (ambulancehulpverlener, politie, brandweer of (huis)arts) aanwezig is. De burgemeesters en andere deelnemers aan de estafette krijgen een compacte training hoe te reanimeren. Ook wordt hen uitgelegd wat een defibrillator is en hoe deze te gebruiken.

De volgende (loco)burgemeesters en bestuurders doen mee aan de estafette:

Uit Nederland
H.J.G. van Beers, gemeente Margraten
M. Clermonts-Aretz, gemeente Onderbanken
A. Cremers, gemeente Beek
L.Janssen, gemeente Onderbanken
P. Meekels, gemeente Sittard-Geleen
J.M.L. Niederer, gemeente Weert
R.Offermans, gemeente Meerssen
J. Truijen, gemeente Hunsel
J. Verheesen, gemeente Echt-Susteren

Uit België:
J.Creemers, Maaseik
H.Brouns, Kinrooi

Uit Duitsland:
J. von Helden, Waldfeucht

Oud-burgemeester:
M. Quint-Maagdenberg, Vaals

Wethouders:
R.F.I. Palmen, gemeente Simpelveld
E. Warnier, gemeente Eijsden

Provinciale Statenlid:
N. Lebens.

Het programma:
8.00 uur: Aanvang estafette. Doorlopend demonstraties van reanimatie en kennismaking met een defibrillator,
14.30 uur: Oefening en demonstratie van een reanimatie in de aula v/h DaCapo-College
Casus: Tijdens een verhit debat in de raadzaal van de gemeente .. 16.30 uur: Oefening en demonstratie van een reanimatie in de aula. 20.00 uur: *Afsluiting van de estafette

*Begin avondprogramma:
Improvisatie-cabaret Op Sterk Water
Uitreiking diplomas Eerste Hulp aan leerlingen die geslaagd zijn. 22.30 uur: Afsluiting

Noot voor de pers:

Voor toelichting en uitleg zijn beschikbaar:
Prof. dr. Ton Gorgels, hoogleraar Transmurale cardiologie aan de UM, 043-3875098
Dr. Bert Vrijhoef: universitair docent Gezondheidswetenschappen UM, 043-3882456
Drs. Hans de Munter, secretaris Stichting Kloppende Hart voor Limburg, 06-10974590

Perscontact: Mw.mr. Petra Schuffelen: tel: 06-10772202

Medewerkers aan de estafette-dag:
Stichting Kloppend Hart van Limburg: tel. 043-4572207 Mw. Roos Debets, DaCapo-College, 046-4510112
Mw. Laura Laumen, Rode Kruis Sittard e.o.: tel. 046-4854359 Dhr. Joop Deriks, GGD-Zuid-Limburg: tel. 046-4787223 Dhr. Eugène Lebon, Politie Limburg-Zuid: tel.06-21294664 Dhr. L.W.M. Houben, Brandweer Sittard-Geleen: tel.046-4201790