Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht opent Centrum voor Religie en Samenleving

De subfaculteit Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht opent op vrijdag 8 september 2006 het Utrechts Centrum voor Religie & Samenleving (UCR&S). Dialoog met de maatschappij over actuele kwesties waarin geloof een rol speelt en kennisverspreiding zijn de belangrijkste doelstellingen. Tijdens de opening vindt er een paneldiscussie plaats getiteld "Waarheid of waarheden; over de grenzen en mogelijkheden van interreligieuze dialoog in Nederland". Deelnemers zijn onder meer mw. K.G. Ferrier (CDA), prof.dr.mr. Bas de Gaay Fortman en de schrijver Kader Abdolah.

Schakel academie en maatschappij

Het UCR&S is een initiatief van de Faculteit Geesteswetenschappen en wordt aangestuurd door de subfaculteit Godgeleerdheid. Als platform voor wetenschappers uit verschillende confessionele en levensbeschouwelijke instellingen wil het centrum vooral een schakel zijn tussen academie en maatschappij. Het UCR&S is nadrukkelijk geen oecumenische instelling maar een academische, dus ook andere universitaire onderdelen kunnen in de toekomst meedoen aan de activiteiten.

Maatschappelijke discussie

Het UCR&S wil publieke debatten gaan stimuleren en organiseren over maatschappelijke vraagstukken waarin religie een rol speelt. Het centrum gaat thematische conferenties en lezingen ontwikkelen voor professionals in publieke organisaties en voor oud-studenten die hun kennis gericht willen verdiepen. Daarnaast zal het UCR&S debatten initiëren over actuele maatschappelijke kwesties met een religieuze dimensie.

Doel van het UCR&S is om de academische kennis op het terrein van religie en levensbeschouwing in te zetten voor activiteiten in het onderwijs, de pers, in beleidsvoorbereiding, interreligieuze dialoog en publieke opinievorming. Met het UCR&S neemt de Universiteit Utrecht het initiatief om haar unieke concentratie van theologische en levensbeschouwelijke expertise die zij in huis heeft zo te benutten dat de samenleving er optimaal mee kan worden bediend.

Paneldiscussie

Tijdens de opening van het UCR&S, die samenvalt met de Opening van het Academisch Jaar van de Faculteit Geesteswetenschappen/Godgeleerdheid, is er een paneldiscussie getiteld "Waarheid of waarheden; over de grenzen en mogelijkheden van interreligieuze dialoog in Nederland", onder leiding van prof.dr. D.-M. Grube. De andere deelnemers aan het panel zijn mw. K.G. Ferrier (CDA), mgr. Ph.R. Bär, prof.dr.mr. Bas de Gaay Fortman, de schrijver Kader Abdolah en de heer Abdulwahid van Bommel.

Opening

Journalisten zijn van harte welkom. U wordt verzocht zich aan te melden.

Locatie: Boothzaal Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3. Aanvang: 15.30 uur.

Meer informatie

Wietske de Lange, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.