Provincie Friesland

Persuitnodiging opening projectbureau A7-zone

Geachte relatie,
Namens de Stuurgroep A7-zone, Landstad Fryslân nodig ik u van harte uit om de officiële opening van het Projectbureau A7-zone, Landstad Fryslân bij te wonen. De opening vindt plaats op vrijdag 8 september aanstaande van 15.30 uur tot circa 17.00 uur, adres: Beetsterweg 12a te Beetsterzwaag. De provincie Fryslân en de vijf A7-gemeenten Heerenveen, Opsterland, Skarsterlân, Smallingerland en Sneek voeren sinds eind jaren '90 met succes een gezamenlijk beleid. De samenwerking tussen overheden en ondernemers heeft als primair doel de A7-zone een krachtige impuls te geven op ruimtelijk economisch en sociaal gebied. Het benutten van de eigen krachten staat daarin voorop: het is een kwestie van doen. De inzet is om met de daadkracht en dynamiek die de zone eigen is, ook de nieuwe kansen en ontwikkelingen te benutten. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het nieuwe projectbureau in de zone. Graag zien wij u tegemoet bij deze feestelijke gelegenheid! Uitnodiging opening Namens de Stuurgroep, Projectbureau Hoogachtend,
T. Baas, Voorzitter A7-zone Landstad Fryslân

Programma opening Projectbureau

· 15.30 uur Ontvangst
· 15.45 uur Inleiding door gedeputeerde Baas,
voorzitter Stuurgroep A7-zone,
Landstad Fryslân
· 15.55 uur Inleiding door Dhr. G.J. Douma,
voorzitter Ondernemers Federatie
A7-zone, Landstad Fryslân
· 16.05 uur Officiële openingshandeling
· 16.10 uur Hapje en drankje
· 17.00 uur Sluiting

Opening projectbureau A7 Zone Landstad Fryslân

Gedeputeerde Ton Baas, voorzitter van de Stuurgroep A7-zone Landstad Fryslân opent vrijdagmiddag aanstaande het Projectbureau A7-Zone in Beetsterzwaag. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 8 september van 15.30 uur tot circa 17.00 uur, de opening is rond 16.00 uur. Het Projectbureau is gevestigd aan de Beetsterweg 12a te Beetsterzwaag, waar ook Plattelandsprojecten is gehuisvest.

De provincie Fryslân en de vijf A7-gemeenten Heerenveen, Opsterland, Skarsterlân, Smallingerland en Sneek voeren sinds eind jaren '90 met succes een gezamenlijk beleid. De samenwerking tussen overheden en ondernemers heeft als primair doel de A7-zone een krachtige impuls te geven op ruimtelijk economisch en sociaal gebied. Het benutten van de eigen krachten staat daarin voorop: het is een kwestie van doen. De inzet is om met de daadkracht en dynamiek die de zone eigen is, ook de nieuwe kansen en ontwikkelingen te benutten. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het nieuwe projectbureau.

Programma
. 15.30 uur Ontvangst
. 15.45 uur Inleiding door gedeputeerde Baas

voorzitter Stuurgroep A7-zone Landstad Fryslân . 15.55 uur Inleiding door Dhr. G.J. Douma

voorzitter Ondernemers Federatie A7-zone, Landstad Fryslân . 16.05 uur Officiële openingshandeling
. 16.10 uur Hapje en drankje
. 17.00 uur Sluiting

Een routebeschrijving treft u aan in de bijgesloten uitnodiging.

U bent van harte welkom!

Bijlage: De dynamiek in de A7-zone

De A7-zone, een landstad in het Friese landschap
De A7-zone in Fryslân strekt zich uit over een groot gebied. Langs de naamgever van de deze economische kernzone, de Rijksweg A7, beslaat de zone ruwweg de ruimte tussen Sneek en Drachten. In dat gebied is al het landschappelijke fraais wat Fryslân aantrekkelijk maakt terug te vinden: de Friese Meren, het typerende coulisselandschap in de Friese Wouden en de wijdse vergezichten over het platteland. In de drie stedelijke centra Drachten, Heerenveen en Sneek, de twee regionale centra Beetsterzwaag en Joure en in de talloze dorpen binnen de A7-zone wonen ruim 200.000 inwoners. De zone kenmerkt zich niet alleen door het landschap, maar vooral ook door de aanwezige bedrijvigheid. En hoewel klagen niet tot de sterkste eigenschappen van de Fries behoort, had de regio een impuls nodig om aan te blijven haken bij de ontwikkelingen in eigen land en daarbuiten. Door uit te gaan van selectiviteit in het economisch en ruimtelijk beleid is de A7-zone een van de drie locaties in Noord-Nederland waar werken en wonen worden geconcenteerd. Door die keuze krijgt de zone de impuls die haar positie versterkt.

De vijf gemeenten Heerenveen, Opsterland, Skarsterlân, Smallingerland en Sneek werken daarom vanaf 1999 samen met de provincie Fryslân om de regio nieuwe impulsen te geven. De trend dat de A7-regio achterblijft bij het landelijke gemiddelde als het gaat om werkgelegenheid is in positieve richting omgebogen door de inzet van de overheden en ondernemers.

De A7-zone telt binnen Fryslân niet alleen een bovengemiddeld aantal inwoners, banen en bedrijven. Ook de uitbreiding van activiteiten, gemeten naar starters, nevenvestigingen en uitgegeven hectares bedrijventerrein, is bovengemiddeld in de A7-zone. En om nog een succes te benoemen; als het gaat om de werkgelegenheidsgroei presteert de A7-zone beter dan andere economische kernzones in Noord-Nederland. In de periode 1999-2003 groeide de werkgelegenheid in de A7-zone met een jaarlijks gemiddelde van 2,9 procent. Hieruit blijkt duidelijk de grote dynamiek van de A7-zone. Kortom: de A7-zone biedt veelzijdigheid: een combinatie van economische vitaliteit in het stedelijk gebied en met landschappelijkheid, ruimte en rust in het landelijk gebied.

Succes door samenwerking tussen overheden en ondernemers De samenwerking in A7-verband dateert al van eind jaren negentig. Toen hebben de vijf gemeenten en de provincie Fryslân een intentieverklaring ondertekend waarin zij afspraken samen de positie van de A7-zone te versterken. Deze samenwerking is verder versterkt door het Convenant A7 dat voor de periode 1999 - 2006 is afgesloten. De hoofddoelstelling van het Convenant is 'het geven van een krachtige impuls aan de economie van de A7-zone en daarmee aan de Friese economie en de economie van het Noorden des Lands'.

Niet alleen de overheden, maar ook het bedrijfsleven in de A7-zone heeft haar krachten gebundeld. Zij richten de Ondernemers Federatie, A7-Landstad Fryslân op. De ondernemers werken daarin nauw samen en ontplooien tal van initiatieven. Vanaf het prille begin hebben de overheden en ondernemers elkaar gevonden. Zowel de bestuurders als de ondernemers beseften dat het versterken van de regio alleen mogelijk is als zij samen de schouders er onder zetten. Die samenwerking tussen overheden en ondernemers is het fundament onder de A7-zone, een samenwerking die bovenal door de bestuurders en de ondernemers als zeer positief wordt ervaren.

De goede samenwerking en het geloof in de kracht van de regio laat zich zien in de investeringen in de regio. De bijdrage, de investeringen vanuit de markt in dit gebied zijn een veelvoud van de bijdragen vanuit overheidsmiddelen.

Concrete resultaten
In de afgelopen periode zijn vele projecten en activiteiten uitgevoerd in A7-verband. Dit heeft onder meer bijgedragen aan de bovengemiddelde groei van het werken en wonen in de A7-zone. Ter illustratie volgt een aantal voorbeelden van de resultaten. De Structuurschets A7- "Eenheid in verscheidenheid (2003 - 2030)". Dit is een gezamenlijke toekomstvisie waarin de richting wordt aangegeven van de ruimtelijk-economische ontwikkelingen. De A7-zone neemt deel aan het EU Interreg IIIB project "Town-Net". Voorbeelden van activiteiten die door dit project een impuls hebben gekregen: o het gezamenlijk grondbeleid, waarvoor op 10 juni jl. een startakkoord voor een periode van twee jaar is aangegaan door de provincie en de vijf gemeenten; o het opstellen van de gezamenlijke marketing- en promotiestrategie "A7, Landstad Fryslân", die momenteel nader wordt uitgewerkt; o onderzoek naar de realisatie van een open glasvezelinfrastructuur in de A7-zone en de toepassingsmogelijkheden hiervan; o een strategie voor ruimtelijke kwaliteit in de A7-zone en daaraan gekoppeld een aantal pilots. Ook zijn vele projecten uitgevoerd binnen de thema's bedrijventerreinen, bereikbaarheid, ontwikkeling stedelijke centra en recreatie en toerisme. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sport in Heerenveen, watersport in Sneek en bedrijventerreinen in Drachten.

Toekomst van de A7-zone
De ingezette dynamiek en groei in de A7-zone moet ook in de toekomst voortgezet worden. Plannen voor de toekomst zijn er dan ook al.

De basis voor de samenwerking tussen de overheden, het convenant, loopt in 2006 af. De partijen willen met elkaar door. De voorbereiding van een verlenging van het huidige convenant zijn dan ook in volle gang. Het bundelen van de krachten in A7-verband is immers juist nu van essentieel belang met het oog op de afnemende financiële middelen die nationaal en Europees beschikbaar zijn voor regionaal economisch beleid.

De ambitie van de A7-zone is om pro-actief in te spelen op de diverse Europese ontwikkelingen zoals 'Götenborg', 'Lissabon' en op nationale ontwikkelingen zoals de nota's Ruimte en Mobiliteit en Pieken in de Delta.

De sector industrie (maakindustrie/productie) die in de A7-zone sterk vertegenwoordigd is, verdient in de toekomst bijzondere aandacht. Deze sector ligt onder meer door de globalisering en de Europese eenwording onder druk. De overheden en ondernemers zien daar een extra uitdaging in om de toename in de werkgelegenheid ook in de toekomst te continueren. Die uitdaging gaan de Friese overheden en ondernemers graag aan samen met de verantwoordelijke overheden in Den Haag en Europa.