Gemeente Weert

Korfbalinternational Leon Simons brengt korfbal naar Weerter basisscholen! sportkennismakingslessen onder schooltijd van start

De activiteit 'Sportkennismakingslessen onder schooltijd' van de gemeente Weert is begin september van start gegaan. Dit is één van de vele initiatieven die de gemeente heeft opgestart om de jeugd weer aan het sporten te krijgen. Tot de kerstvakantie krijgen veel basisschoolleerlingen tijdens hun gymlessen op school kennismakingslessen. Korfbalinternational Leon Simons en boegbeeld van topclub PKC uit Papendrecht is vrijdag 8 september te gast tijdens de gymlessen van OBS De Graswinkel en basisschool De Kameleon om de korfbalsport aan de leerlingen te introduceren.

Leon Simons zal in september ook les geven aan leerlingen van OBS de Uitkijktoren en de Odaschool. De Weerter korfbalvereniging Wertha is enthousiast over de komst van Simons. Zij noemen hem één van de beste korfballers ter wereld en een perfecte ambassadeur van de korfbalsport. De 28-jarige recordinternational speelt al tien jaar voor wereldkampioen Oranje. Ook is hij sportconsulent voor de Nederlandse Korfbalbond. KV Wertha is blij met het initiatief van de gemeente Weert om sportkennismakingslessen onder schooltijd te geven. Kinderen maken kennis met verschillende sporten op een leeftijd waarop ze waarschijnlijk nog geen definitieve keuze voor een bepaalde sport hebben gemaakt. De korfbalvereniging hoopt er jeugdleden aan over te houden.

Andere sporten
Ook de lessen van andere sporttakken worden met veel deskundigheid gegeven. De sporttakken krijgen bijna allemaal steun van hun sportbonden. 15 scholen hebben belangstelling voor deze sportkennismakingslessen. Met gemeentelijke subsidie en de steun van de bonden kunnen de lessen gratis worden aangeboden op de scholen.

Tennis
De tennisschool van Tenniscentrum Weert organiseert in samenwerking met de Weerter tennisverenigingen kennismakingslessen op de basisscholen. De scholieren ontvangen na deze kennismakingslessen een "schooltennisdiploma". Ook hebben ze dan (november t/m december en januari t/m maart) de mogelijkheid laagdrempelig vervolgtennislessen te volgen. Dat gebeurt op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur in het Tenniscentrum Weert aan de Industriekade. Aanmelding via www.tenniscentrumweert.nl (kennismakingslessen). Ook kan de jeugd dan deelnemen aan de Weerter schooltenniskampioenschappen. De winnaars daarvan mogen naar de Ordina Open voor het Nederlands kampioenschap. Na de kennismakingslessen bieden de tennisverenigingen graag een vervolg op hun eigen banen.

Basketbal en handboogschieten
Ook BSW UPSTAIRS en handboogvereniging De Batavierentreffers geven lessen aan leerlingen van basisscholen in Weert. De lessen basketbal worden gegeven door topbasketballers van BSW UPSTAIRS. Het handboogschieten vindt plaats op locatie van handboogvereniging De Batavierentreffers.

Licht, geluid en beweging
DISCOKERMIS IN HET JACOB VAN HORNE

Tijdens de kermisdagen staat niet alleen de binnenstad van Weert op zŽn kop maar ook het Jacob van Horne. Maar liefs 35 kermisattracties, levensgetrouw nagebouwd, combineren licht, geluid en beweging tot een miniatuurkermis in discostijl. Ook de Fotogroep Weert is te gast in het museum. De miniatuurkermis "DiscoKermis" en kermisfotoŽs zijn van 22 tot en met 27 september te bezichtigen. De tentoonstelling KermisVermaak, oude kermisgebruiken, kan men tot en met zondag 15 oktober bezoeken. Op vrijdag 22 september om 17.00 uur opent wethouder Stef Strous de tentoonstelling DiscoKermis.

De exposanten van de DiscoKermis zijn gepassioneerde liefhebbers van de kermis. De attracties maken zij dan ook uit liefhebberij. Bijzonder dit jaar is dat de bouwers hun bewegende attracties met duizenden lampjes combineren met licht en geluid tot DiscoKermis. In een verduisterde zaal van het museum is dat een lust voor het oog. Dit jaar zijn de bouwers Maco Fredericks en John en Stefan van Vugt.

Marco Frericks begon als kleine jongen met het maken van miniaturen van lego en papier. Later pakte hij de bouw professioneler aan. Hij bezoekt de kermissen om de attracties te bestuderen. Marco's miniatuurkermis telt nu 30 attracties in de schaal 1:22. De booster is een van zijn laatste projecten. Het unieke van zijn kermis is dat hij om het helemaal af te maken ook een wagenpark bouwde. Van reuzenrad tot minicar en Himalaya tot poffertjessalon; alles staat er. Mede door de duizenden lampjes, de kermisgeluiden en de muziek is het net alsof je langs een echte kermis loopt.

Voor de familie Van Vugt verliep de geschiedenis anders. De zevenjarige Stefan van Vugt riep: "Zo wil ik er ook een", bij het zien van de Magic op de kermis tijdens een bezoek aan een expo kermisminiaturen. Vader John voorzag problemen en besloot om de Magic in het klein na te bouwen. Dat was het begin van een hobby die vader en zoon dichter bij elkaar bracht. Vier jaar lang reisden ze samen de kermissen af om informatie over de Magic te verzamelen. Na de Magic bouwden vader en zoon ook de Frisbee en Nightfly. Hobbyisten kunnen op deze tentoonstelling natuurlijk alle informatie krijgen.

KermisVermaak
De tentoonstelling KermisVermaak toont historische objecten uit de collectie van Jan de Graaf. De bezoeker krijgt een beeld van het kermisvermaak door de jaren heen aan de hand van de volgende themaŽs: GokVermaak, KijkVermaak, EetVermaak, KinderVermaak en GrootVermaak. Voor de bezoeker ligt een gratis catalogus klaar. Deze tentoonstelling is tot en met zondag 15 oktober te bekijken.

Fotogroep Weert

De Weerter kermis kenmerkt zich door veel plezier en veel beweging. Dat is voor iedereen wel duidelijk, maar speciaal voor de Fotogroep Weert. De leden van deze groep maakten vorig jaar foto's van de Weerter kermis die nu tijdens de kermisdagen worden geëxposeerd. Misschien herkent men zichzelf wel in deze afbeeldingen.

Onderwijs

De leerlingen van het basisonderwijs uit Weert en omstreken bezoeken de expositie op donderdag 21 en vrijdag 22 september. De bouwers zijn dan aanwezig om de kinderen over de kermis en haar geschiedenis te informeren.

Openingstijden museum
De tentoonstelling DiscoKermis is te bezichtigen van 22 september tot en met 27 september. Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd aan de Markt 7 in Weert. Tijdens de kermisdagen is de miniatuurkermis te bezoeken op de volgende tijden: Vrijdag 22 september 16.00-18.00 uur
Zaterdag 23 september 14.00-17.00 uur
Zondag 24 september 13.00-18.00 uur
Maandag 25 september t/m woensdag 27 september 14.00-17.00 uur.

Informatie
Voor meer informatie kan men contact opnemen met het museum: tel. (0495) 531 920 of e-mail museumweert@planet.nl of bezoek www.museumweert.nl. De toegang is gratis.
Overigens is tijdens de kermisdagen van zaterdag tot en met dinsdag het Gemeentemuseum Weert, locatie de Tiendschuur, gesloten.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert