Provincie Zuid-Holland

Uitvoering Fietspad 10 Zuid-Holland in zicht

De provincie Zuid-Holland verwacht nog dit jaar te starten met de aanleg van het gedeelte van Fietspad 10 tussen de Landscheidingsweg en Meijendel. Inmiddels zijn alle benodigde vergunningen afgegeven. Op 8 september start de procedure van aanbesteding. Als alles meezit, kunnen de eerste fietsers in de lente ervan gebruikmaken.

Tot nu toe is tegen één van de vergunningen bezwaar aangetekend. Dat staat op zich de aanbesteding niet in de weg. Als er geen vroege strenge winter intreedt, kunnen de meeste werkzaamheden voor het fietspad voor het broedseizoen van 2007 worden afgerond zodat naast wandelaars en ruiters ook fietsers in de lente van 2007 kunnen genieten van de duinnatuur in dit drukke stukje Randstad.

Het deel van Fietspad 10 door de Waalsdorpervlakte kent een lange voorgeschiedenis. De duinen in dit gebied zijn klein en kwetsbaar. Tegelijk is er grote behoefte aan recreatieve fietsroutes in dit drukke deel van de Randstad. Natuur en recreatie moeten met elkaar in evenwicht zijn. Dat riep veel reacties op van voor- en tegenstanders. Daarom is er gekozen voor een tracé wat de natuur zoveel mogelijk ontziet, maar tegelijkertijd het duingebied bereikbaar maakt voor een grotere groep mensen. Uit onderzoek is gebleken dat het fietspad in deze vorm geen negatieve gevolgen heeft op de bijzondere soorten en leefgebieden in Meijdendel-Berkheide. Dit gebied is onderdeel van Natura 2000, een Europees project om gebieden met bijzondere natuurwaarden te beschermen.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22