Gemeente Hardenberg

Augustus 2006 - Nederlands Kampioenschap standwerken in het centrum

Nederlands Kampioenschap standwerken in het centrum

Persbericht, 7 september 2006

De top van de Nederlandse standwerkers is komende zaterdag, 16 september, aanwezig in het winkelcentrum van Hardenberg om te strijden voor het Nederlands kampioenschap standwerken 2006. Tijdens deze jaarlijkse krachtmeting verdedigt Jan Hofstede uit Hardenberg zijn nationale titel.

Wie is de beste standwerker van Nederland? Die strijd tussen ruim dertig deelnemers uit heel Nederland wordt op zaterdag 16 september in Hardenberg beslist, tijdens het Nederlands kampioenschap standwerken 2006. Vorig jaar werd Jan Hofstede uit Hardenberg Nederlands kampioen. Hij wist de jury voor zich te winnen door zijn welsprekendheid, originaliteit en overtuiging. Hoewel de woonplaats van de huidige kampioen niet direct de wedstrijdplaats voor het NK hoeft te zijn, hebben de inspanningen van de gemeente en de Stichting Hardenberg Promotie ertoe geleid dat het Nederlands kampioenschap komende zaterdag in het winkelcentrum van Hardenberg wordt gehouden.

Jury

De standwerkers krijgen zaterdagmorgen via loting een plek toegewezen, verspreid over het centrum van Hardenberg. Het publiek kan vervolgens vanaf ongeveer 10.30 tot 17.00 uur genieten van de koopjes, die op een humoristische manier worden aangeprezen. Een jury beoordeelt hun prestaties. Namens de landelijke organisatie zitten daarin: de heer A. Prins (marktmeester van Amstelveen), de heer T. Wegh (marktmeester van Heerlen), mevrouw D. van Elsacker (hoofd marktzaken gemeente Rotterdam) en de heer E. Hulst uit Beemster. Er zijn ook plaatselijke juryleden: mevrouw A. Meulman, mevr. J Wessels, de heer H. Brink, de heer J. Bast, de heer H. de Kiewit en de heer J. Koops. Het concours duurt tot ongeveer 17.00 uur. Om 18.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in de foyer van theater de Voorveghter, Badhuisplein 3 in Hardenberg.

Hoogtepunt

Standwerken is in Nederland heel populair. Jaarlijks organiseert de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) gemiddeld 120 concoursen, waarvan er ook één standaard in Hardenberg wordt gehouden. Het Nederlands kampioenschap is daarbij het absolute hoogtepunt. De kampioenswedstrijd is voor de standwerker zelf een serieuze aangelegenheid, maar ook een feest voor het publiek.

Jus van de markt

Ons land kent een kleine vijfhonderd standwerkers, die allen een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. De echte standwerker is de jus van de markt. Standwerkers demonstreren van alles, je kunt het zo gek niet bedenken. Koopwaar die je normaal niet zo een-twee-drie koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie vaak grif over de 'toonbank' gaat. Blikopeners, inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten én verkopen de sterren van de hemel. Bovenal zorgen ze voor veel extra plezier op de markt.

Organisatie

Het NK Standwerken wordt plaatselijk georganiseerd door de Stichting Hardenberg Promotie in samenwerking met de gemeente Hardenberg. Het evenement wordt financieel ondersteund door de gemeente.