Extreem hoge concentraties weekmakers in seksspeeltjes

Stichting greenpeace nederland

http;//www.greenpeace.nl

Greenpeace eist strenge Europees chemicaliënwetgeving (REACH)

Seksspeeltjes bevatten zeer hoge concentraties schadelijke weekmakers. Het zijn dezelfde giftige stoffen als die in kinderspeelgoed, waarop de Europese Unie in 2005 een verbod heeft afgekondigd. TNO onderzocht in opdracht van Greenpeace Nederland acht verschillende seksspeeltjes zoals dildo's en vibrators op de aanwezigheid van ftalaten (weekmakers). Zeven van de acht producten blijken ftalaten te bevatten, variërend van 24 tot 51 procent. Kenmerken van deze stoffen zijn dat ze moeilijk afbreken in het milieu en al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

Een van de aangetoonde ftalaten, DEHP, is vorig jaar door de Europese Unie verboden in kinderspeelgoed wegens de schadelijke effecten op jonge kinderen. De speelgoedindustrie heeft daarop alternatieven ontwikkeld waardoor er nog steeds zacht plastic speelgoed te koop is. 'Het is ongelofelijk dat zo'n giftige stof nog wel gebruikt mag worden in speelgoed voor volwassen', stelt Bart van Opzeeland van Greenpeace Nederland,'we hebben de afgelopen jaren veel producten getest maar zulke hoge concentraties hebben we niet eerder aangetroffen'. De Europese Unie besloot het kinderspeelgoed met weekmakers te verbieden met name vanwege de directe blootstelling van gevoelig weefsel aan bijtringen en sabbelspeelgoed. Het is schokkend dat seksspeeltjes, die ook gemaakt worden voor inwendig gebruik, deze gifstoffen nog wél bevatten.

Weekmakers worden gebruikt om PVC zacht en buigzaam te maken. Ze zitten in cosmetica en vinyl vloerbedekkingen en zo blijkt nu, ook in seksspeelgoed. Van weekmakers is bekend dat zij uit het product lekken en in het milieu terechtkomen. Onderzoek bij mens en dier heeft aangetoond dat blootstelling aan de stoffen de hormoonhuishouding kan verstoren, lever- en nierafwijkingen kan veroorzaken en schadelijk is voor de voortplanting. Ze worden ook in verband gebracht met het ontstaan van kanker.

Volgens 'The 2005 Global Sex Survey' van Durex hebben 3 miljoen Nederlanders seksspeeltjes in huis en staat 85 procent niet negatief tegen een aankoop. Jaarlijks worden er in Nederland 1 miljoen sekspeeltjes verkocht met een omzet van 220 miljoen euro.

'De wet schiet hier duidelijk te kort', aldus Van Opzeeland, 'het wordt tijd voor wetgeving waarin dit soort schadelijke stoffen worden verboden. Alleen zo kan er een eind komen aan de vervuiling'. Greenpeace roept de Europese Unie daarom op dit najaar voor een strenge chemicaliënwetgeving (REACH) te kiezen. Er moet een verbod komen op de productie en het gebruik van giftige stoffen én een verplichte overstap van de industrie op niet-schadelijke alternatieven. Dat kan, want voor veel schadelijke stoffen bestaan goede alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie dat, voordat een stof op de markt gebracht mag worden, bewezen is dat deze daadwerkelijk veilig is. Informatie over stoffen en producten moet toegankelijk zijn voor iedereen. Zolang dit niet afdoende geregeld is, worden mens en milieu onnnodig blootgesteld aan giftige stoffen.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

André van der Vlugt, persvoorlichter Greenpeace Nederland: 06- 25 03 10 15 Bart van Opzeeland, campaigner giftige stoffen: 06- 53 47 86 93

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en in zee.