Gemeente Alkmaar

College Alkmaar presenteert conceptbegroting 2007
Sluitende begroting èn geld voor nieuw beleid

Er komt een sluitende begroting èn er is geld voor nieuw beleid en nieuwe investeringen. Dat blijkt uit de programmabegroting 2007 van de gemeente Alkmaar, die burgemeester en wethouders naar de raad hebben gestuurd. Het is de eerste begroting van het college, dat in april dit jaar is aangetreden.

In de begroting 2007 legt het college een aantal nieuwe accenten. Die nieuwe accenten sluiten nauw aan bij wensen die de raad eerder heeft geuit en zijn gebaseerd op het coalitieakkoord van afgelopen maart en het deze zomer gepresenteerde collegeprogramma, dat uitvoering geeft aan dat akkoord. "Zaak is komende vier jaar een aantal wezenlijke stappen te zetten, om samen aan de slag te gaan met de ontwikkeling van Alkmaar", aldus het college.

Door nieuwe keuzes en afwegingen te maken, heeft het college ten opzichte van de Perspectiefnota 2007-2010 alsnog enige budgettaire ruimte kunnen scheppen. Eerder deze zomer was het financiële perspectief al enigszins verbeterd, toen bleek dat de bijdrage van het rijk voor Alkmaar hoger uitviel dan aanvankelijk geraamd.

In de conceptbegroting voor 2007, waarover de gemeenteraad zich nog moet buigen, stelt het college kwaliteit en samenhang voorop. Zoals ook het collegeprogramma al aangaf: "De overheid is er voor de inwoners. We investeren in àlle mensen; samen vormen zij de Alkmaarse samenleving."

Investeren in voorzieningen

Vandaar ook dat investeren in welzijns- en zorgvoorzieningen en goede sociale voorzieningen, onder meer via een voortvarende uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, een prominente plek heeft gekregen in de begroting 2007. Aldus is er in de begroting 2007 ook extra budget gereserveerd voor zogenoemde huiskamers voor jongeren.

Tegen deze achtergrond gaat het college 2007 ook voor verdere investeringen in sport en cultuur. Zo komt er een zogenoemde stadspas, een cultuurpas in combinatie met het sportpaspoort. Opzet daarbij is dat minima deze pas gratis of met een flinke korting kunnen krijgen.

Ook heeft het college nu bijvoorbeeld concreet geld uitgetrokken voor een nieuwe huisvesting van Parkhof en wordt alvast geld gereserveerd met het oog op een onderzoek naar een Centrum voor Woord, Beeld en Geluid in de St. Sebastiaansdoelen in samenhang met de herhuisvesting van Provadja.

Het onderwijs in Alkmaar heeft in de gemeentebegroting voor 2007 alle mogelijke aandacht gekregen. Zo zijn er substantiële bedragen gereserveerd voor een integraal huisvestingsplan voor alle Alkmaarse basisscholen.

Voor het college staat voorop dat zoveel mogelijk Alkmaarders actief aan de lokale samenleving deelnemen. Van groot belang daarbij is te bevorderen dat zoveel mogelijk burgers met reguliere arbeid in hun inkomen kunnen voorzien. Dit vereist niet alleen een adequaat sociaal beleid, maar ook een gezamenlijke inspanning van bedrijfsleven, onderwijspartners en gemeente voor een vruchtbaar arbeidsmarktbeleid. Zo wil het college voor jongeren 100 leer/werktrajecten realiseren, en 180 banen met behulp van zogenoemde no-riskpolissen.

Veiligheid

Ook de veiligheid heeft in de nieuwe begroting alle mogelijke aandacht. Concreet is erin onder meer geregeld dat er uitbreiding komt van de capaciteit van de stadstoezichthouders, met op termijn tien extra formatieplaatsen.

En zo houdt ook het Grotestedenbeleid (GSB) in de gemeente Alkmaar de grootst mogelijke aandacht. Uitvoering van de zes GSB-programma's - Sterk centrum, Vitale samenleving, Moderne economie, Gevarieerd wonen, Veilig Alkmaar en Omgevingskwaliteit - heeft in de begroting 2007 opnieuw hoge prioriteit. Doel is en blijft samen met inwoners en instellingen toe te werken naar een krachtige stad, sociaal en economisch vitaal, met een regionale aantrekkingskracht en -uitstraling

Ruimtelijke ontwikkeling

Naast het sociale en maatschappelijke beleid, heeft het college in de begroting 2007 ook grote aandacht voor ruimtelijke projecten. Zo hebben de herontwikkeling van de locatie RWZI, de zogenoemde Waterkwekerij, en de ontwikkeling van het gebied Vroonermeer Noord hoge prioriteit.

Als aangekondigd in het collegeprogramma, start volgend jaar de samenhangende aanpak van het centrumgebied. Die is met name gericht op kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte, onder meer door herinrichting van straten en pleinen, en verkeer en parkeren in het noordwestelijk deel van de binnenstad. Aan de orde daarbij is ook versterking van de samenhang tussen de binnenstad en Overstad, dat wordt omgevormd tot een hernieuwd en aantrekkelijk stadsdeel.

Een van de overige, in het oog springende projecten die hoge prioriteit hebben in de begroting 2007 is de ontwikkeling van het stationsgebied. Meer dan nu wordt het gebied bij het centrum betrokken en moet het gaan fungeren als een nieuwe, levendige poort naar de stad.