FNV: meeste werkgevers passief zonder arboregels

Fnv

Driekwart van de werkgevers zal minder geneigd zijn arbo-verbeteringen aan te brengen als er niet een stok achter de deur is in de vorm van wettelijke verplichtingen. Die conclusie trekt de FNV uit een onderzoek onder 700 ondernemingsraadsleden, preventiemedewerkers en vakbondskaderleden. De enquête, uitgevoerd door FNV Bondgenoten, wordt vandaag gepresenteerd op een FNV-discussiebijeenkomst met Tweede kamerleden over de omstreden herziening van de Arbo-wet.

Uit het onderzoek blijkt ook dat arbeidsomstandigheden in de meeste bedrijven wel onderwerp van overleg is tussen werkgevers en werknemers. Zo antwoordt 89% van de ondervraagden dat er is gesproken over veiligheid en gezondheid op het werk. Belangrijke thema's zijn dan de hoge werkdruk en vermindering van ongevallen.

Je inspannen als or- of vakbondslid voor betere arbeidsomstandigheden werkt, zo blijkt ook uit het onderzoek. Van de keren dat er over arbo werd gesproken, kwamen in bijna tweederde van de gevallen or-leden en werknemers met suggesties voor verbeteringen. In negen van de tien gevallen leidde dat tot positieve toezeggingen door de directie.

Uit de enquête blijkt verder dat vermindering van het ziekteverzuim een belangrijk reden is voor de leiding van een bedrijf of organisatie om verbeteringen aan te brengen. 'De wettelijke verplichting is een ander belangrijk motief, net als het voeren van een goed personeelsbeleid en verbetering van het imago van het bedrijf', zo melden de onderzoekers.

Punt van kritiek is de duidelijkheid van de huidige wetgeving. Zo zegt een op de vijf ondervraagde werknemers last te hebben gehad van niet heldere regels als er werd gesproken over werkdruk en klimaat. 'Ook wat betreft staand werk en agressie en sociale veiligheid zijn de normen onvoldoende helder in de wet vastgelegd', zo meldt het onderzoek.

Ondere andere over deze punten hebben werknemers en werkgevers in de Stichting van de Arbeid een brandbrief geschreven waarin zij bij de verantwoordelijke staatssecretaris Van Hoof niet op aandringen om meer regelgeving, maar heel nadrukkelijk wel op duidelijkere normen.

FNV Voorlichting
Paulus Plas: 020 -58 16 553

Het complete onderzoek en de brief aan Van Hoof staan op www.fnv.nl/nieuws