Ministerie van Defensie

08-09-2006 10:38

defensie overwegend positief tegenover homoseksualiteit

Onder defensiepersoneel is een brede acceptatie (90%) van homoseksuelen in algemene zin. Dat is de positieve uitkomst van het rapport âUniform uit de kast. Homoseksualiteit binnen de krijgsmachtâ. Staatssecretaris Cees van der Knaap kreeg het rapport vandaag uit handen van de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), prof. dr. Paul Schnabel.

Defensie gaf het SCP in 2005 opdracht een tweede vervolgonderzoek uit te voeren naar homoseksualiteit in de krijgsmacht. De vergelijking met het eerste onderzoek in 1999 geeft aan dat de acceptatie van homoseksualiteit door de jaren heen gelijk is gebleven of zelfs iets is toegenomen, hoewel de onderzoeksmethode anders was.

Het defensiepersoneel heeft wel moeite met homoseksuele uitingen in het openbaar. Iets minder dan de helft (46%) vindt het onacceptabel als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen. Ook de aandacht voor homoseksualiteit wordt door eenderde van het personeel niet gewaardeerd.

Er zijn wel verschillen binnen het defensiepersoneel als het gaat om acceptatie. Met name jonge defensiemedewerkers en operationeel personeel zijn duidelijk negatiever over homoseksualiteit. Dat blijkt ook uit interviews met homoseksueel personeel. Vrijwel alle respondenten hebben negatieve ervaringen gehad, hoewel zij wel vinden dat bij Defensie sprake is van een homovriendelijk klimaat. Bijna een kwart van deze groep komt niet âuit de kastâ.

De staatssecretaris streeft naar volledige acceptatie van homoseksualiteit. âDefensie moet ook voor deze groep een goed en aantrekkelijk werkgever zijn". aldus de bewindsman. Hij gaat het huidige homoseksualiteitsbeleid daarom intensiveren, bijvoorbeeld door tijdens opleidingen aandacht te besteden aan homoseskualiteit. Hij kondigde tevens een nieuw deelonderzoek aan. Van der Knaap wil laten uitzoeken hoe jongeren, waaronder een groeiend aandeel militairen van buitenlandse afkomst, staan ten opzichte van homoseksuelen.