Gemeente Rotterdam

Besluiten COLLEGEVERGADERING Rotterdam, 5 SEPTEMBER

Burgemeester


* (05-09) Het college van B en W heeft besloten dat op zaterdag 23 september 2006 een ontvangst plaatsvindt in de Burgerzaal voorafgaand aan de Streetparade van de Nationale Taptoe die voor de eerste keer gehouden wordt in Ahoy' Rotterdam. Aan de Streetparade, die vertrekt vanaf de Boompjes en eindigt op het Schouwburgplein, nemen circa duizend muzikanten deel. Namens het college neemt de 2e loco-burgemeester samen met luitenant generaal H. Sonneveld, plv. Commandant der Strijdkrachten en de heer ir. E.H.M. van Dam, voorzitter Stichting Nationale Taptoe het défilé af.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (05-09) Het college gaat ermee akkoord dat wethouder Roelf de Boer van 16 tot en met 23 september 2006 een bezoek brengt aan de Chinese plaatsen Nantong, Shanghai, Zhangjiagang en Jiangyin. Het bezoek vindt plaats in het kader van een zogenaamde 'road show', gericht op de voor Rotterdam belangrijkste verladers, expediteurs en reders, werkzaam in de genoemde steden. De wethouder leidt een kleine delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van logistieke bedrijven die in Rotterdam zijn gevestigd, tax consultancy en Havenbedrijf. Dit bezoek geeft een directe marktgerichte follow up aan bezoeken die de provincie Jiangsu en havenstad Zhangjiagang dit voorjaar brachten aan de Rotterdamse haven. In Shanghai vindt in dezelfde week de Transport & Logistics beurs plaats, waar het Havenbedrijf samen met de Rotterdam Port Promotion Council een stand heeft. De wethouder bezoekt de beurs en zal daarna enkele bezoeken aan zustersteden afleggen. Verder staan ontmoetingen gepland met zijn Shanghainese collega en de nieuwe consul generaal van Nederland aldaar.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (05-09) Het college heeft de intentie uitgesproken zich aan te sluiten bij de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme, een stedennetwerk binnen de UNESCO. Dit netwerk heeft als doel het uitwisselen van ervaringen om de bestrijding van racisme, discriminatie en xenofobie te versterken. Vijftien steden hebben zich inmiddels verbonden aan de coalitie en het tien-puntenactieplan. Nog eens veertig steden hebben de intentieverklaring ondertekend.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (05-09) Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor aan de eigenaren van een perceel aan de Grindweg een planschadevergoeding toe te kennen. Door een nieuw bestemmingsplan zijn nieuwe bouwmogelijkheden ontstaan, onder andere aan de voorzijde van de woning.

2. (05-09) Het college van B en W stelt de raad voor het welstandsvrij bouwen in Waterwijk, fasen 3, 4, 5, 6 en 7, mogelijk te maken door dit gebied aan te wijzen als welstandsvrij gebied voor vrijstaande eengezinswoningen.

3. (05-09) B en W stellen de raad voor de planschadeclaims die zijn ingediend naar aanleiding van de aanleg van de trampluslijnen naar IJsselmonde en Carnisselande af te wijzen. Het college volgt daarmee het advies van een speciaal daarvoor benoemde schadedeskundige.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (05-09) Het college heeft besloten het project Inning Afvalstoffenheffing en Bedrijfsreinigingsrecht van Eneco naar Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR) af te sluiten. Met ingang van 2006 verzorgt Gemeentebelastingen Rotterdam de inning van de afvalstoffenheffing en het bedrijfsreinigingsrecht.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (05-09) Het college heeft een plan vastgesteld voor het doen van een onderzoek naar de kwaliteit van de sturing en beheersing van grote projecten in Rotterdam. Rotterdam kent als stad veel grootschalige projecten, zowel in de fysieke infrastructuur als op maatschappelijk gebied. Het college wil deze onderzoeken laten uitvoeren, aangezien de belangen die met de uitvoering van deze projecten gemoeid zijn vaak zeer groot zijn. Bij het bepalen welke projecten in aanmerking komen voor onderzoek, wordt onder meer gekeken naar de totale tijdsduur, het investeringsbedrag en de mate van complexiteit.


* (05-09) Het college heeft besloten om een Parkeerfonds Nieuwe Stijl te vormen. Door het jaarlijkse exploitatieoverschot uit de parkeersector, ¤ 4,5 miljoen per jaar, en een aanvangskapitaal van ¤ 24 miljoen wordt het mogelijk om de komende jaren het totale programma van zestien parkeergarages met ca. 8000 plaatsen te bouwen. Met dit Bouw- en Investeringsprogramma Parkeren en Stallen is een investering gemoeid van circa ¤ 350 miljoen. De gemeenteraad wordt gevraagd om het huidige parkeerfonds op te heffen, zodat een Parkeerfonds Nieuwe Stijl kan worden gevormd.


* (05-09) Het college heeft kennisgenomen van de resultaten van de evaluatie doelgroepparkeren op P(arkeer)+R(eis) Alexander. Naar aanleiding van de evaluatie heeft het college besloten het doelgroepparkeren op het P+R terrein Alexander definitief in te voeren.

De proef met doelgroepparkeren is mei 2004 van start gegaan. Doel van dit parkeersysteem was te voorkomen dat reizigers met een bestemming in de directe omgeving van het terrein, zoals kantoren, de P + R plekken gebruikten als gratis parkeerplaatsen. Dit oneigenlijke gebruik van de parkeerplaatsen had tot gevolg dat er onvoldoende parkeerplaatsen beschikbaar waren voor de doelgroep, parkeerders die met het openbaar vervoer verder reizen. Parkeerders op het P+R terrein krijgen bij het inrijden van het P+R terrein een uitrijdkaart. Deze moet gestempeld worden in een OV-zone buiten de zone van het P+R terrein Alexander. Bij vertoning van een afgestempelde uitrijdkaart aan de toezichthouder, krijgt de parkeerder een gratis uitrijdkaart. Ook is het mogelijk om een abonnement aan te vragen. Iedereen die niet met OV verder reist, moet een tarief betalen om van het terrein af te kunnen. Dit parkeertarief is gelijk aan het tarief in de omgeving van het P+R terrein.

Uit de evaluatie blijkt dat het aantal parkeerders dat niet tot de doelgroep behoort, flink is teruggebracht, waardoor er meer parkeerruimte beschikbaar is gekomen voor wie met openbaar vervoer verder reist. Tegelijkertijd blijkt dat de parkeerdruk in de omgeving nergens met meer dan 10% is toegenomen, een voorwaarde die voor invoering van de pilot werd gesteld. Ook geven P+R parkeerders aan tevreden te zijn over het doelgroepparkeren, de kwaliteit van het P+R terrein en de toezichthouders en de veiligheid op en rondom het terrein.

Schriftelijke vragen

(05-09) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van het raadslid:

· de heer A. Bonte (GroenLinks) over de Groene Vierdaagse;

· de heer M. Talbi (PvdA) over de subsidieregeling energiebesparing huishoudens lage inkomens;

· mevrouw K. Duys (CDA) over de zorgelijke situatie van het Buurt- en Speeltuinwerk;

· de heer H. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over overlast veroorzaakt door meeuwen;

· de heer D. Hoogland (PvdA) over de gang van zaken met betrekking tot de sloop van woningen in de wijk Vreewijk.

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 33 09