Saxion Hogescholen
BR>

di 05 september 2006

Saxion scriptieprijs voor studenten Milieukunde

De Saxion scriptieprijs in Deventer is dit jaar gewonnen door Ton van der Ent en Chantal Termeer, afgestudeerd aan de opleiding Milieukunde. In Maleisië deden zij onderzoek in een gebied met ernstige watervervuiling. Als gevolg van de slechte waterkwaliteit sterven daar regelmatig kinderen door ziekteverwekkende bacteriën. De kracht van het afstudeeronderzoek van de twee studenten is de koppeling van de gebruikte analysemethodes. De resultaten van het wateronderzoek haalden de media in Maleisië en hebben de aandacht van de landelijke Maleisische bestuurders op het gebied gevestigd. Ook het Wereld Natuurfonds is het belang van de problematiek gaan zien en heeft mensen aangesteld om in het gebied door te gaan met het zoeken naar oplossingen. "De grote maatschappelijke effecten van het afstudeerwerk rechtvaardigen zonder meer de eerste prijs.", aldus de jury.

De tweede prijs is gewonnen door Josien Ontskul, studente HBO-Verpleegkunde. Zij deed haar afstudeeronderzoek onder hiv-besmette moeders en hulpverleners in Windhoek, Namibië. In haar scriptie belicht zij de problemen van de vrouwen en hun kinderen. Naast de gevolgen van de ziekte zelf komen zij in een kwetsbare situatie terecht die tot maatschappelijke isolatie kan leiden. Josien laat het belang zien van beroepsoverstijgende rollen van de verpleegkundige, zoals preventie, voorlichting en onderwijs.

Bas Winkels en Erwin Gerrits, afgestudeerd aan de opleiding Bedrijfseconomie, wonnen de derde prijs. Voor de afdeling Cost Accounting van Achmea Centraal Beheer inventariseerden zij de interne risicobeheersings- en controlesystemen en stelden ze een controleplan op. Doel van de systemen is om de kosten voor de organisatie te beheersen en risico's te minimaliseren. De studenten werden gecomplimenteerd voor hun gestructureerde en kundige aanpak.

Omdat vier van de twaalf genomineerde scripties boven het gemiddelde lagen, ging een eervolle vermelding naar Jacob-Dirk Haagsma die afstudeerde aan de opleiding Ruimtelijke Ordening & Planologie. Hij deed onderzoek naar het groeien van dorpen aan de hand van de dorpse en landschappelijke identiteit, ook wel `organische groei' genoemd.

Al sinds 1992 worden de scriptieprijzen in Deventer uitgereikt. Volgens de jury is het niveau van de scripties ook dit jaar gemiddeld zeer hoog en de verzorging excellent.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------