Politieberichten Heuvelrug, 11.10 uur

Utrecht, 08-09-2006

Achtervolging gestolen auto

OVERBERG Na een wilde achtervolging, waarbij snelheden van 160 tot 180 kilometer per uur werden gehaald, zijn twee Amsterdammers (19 en 16 jaar) aangehouden die in een gestolen auto reden.

Omstreeks 12.45 uur werd de auto werd gezien in Overberg. De auto stond als gestolen gesignaleerd bij de politie Amsterdam-Amstelland. Op de Rijksweg A12 ter hoogte van de afslag Bunnik zagen postende agenten de auto weer rijden, waarna zij de achtervolging inzetten.

De bestuurder reageerde niet op een stopteken, waarna de agenten naast hem gingen rijden en met handgebaren duidelijk maakten dat hij moest stoppen. De man bleef echter met onverminderde snelheid doorrijden, waarna de agenten hem dwongen de A27 op te rijden.

Vervolgens drukte de bestuurder het gaspedaal diep in en reed met hoge snelheid richting Hilversum. Daarbij reed hij herhaaldelijk over de vluchtstrook en haalde diverse gevaarlijke inhaalmanoeuvres uit. Het was op dat moment vrij druk op de weg.

Vanwege de gevaarzetting en de hoge snelheid staakten andere eenheden de achtervolging. De agenten die de auto het dichtst op de hielen zaten, verloren hem bij de afslag Hilversum-Noord uit het oog.

Collegas van de politie Gooi- en Vechtstreek postten bij het knooppunt Eemnes en zagen de auto even later op de Rijksweg A1 rijden richting Amsterdam. Zij pakten de achtervolging weer op en zagen hoe de bestuurder, na diverse gevaarlijke capriolen op de snelweg, met hoge snelheid de afslag Laren nam en Laren inreed. Daarbij moesten diverse mensen opzij springen.

Op de Brink vloog de auto uit de bocht en kwam in een plantsoen tot stilstand. De inzittenden gingen er te voet vandoor, onder het toeziend oog van veel publiek. Een getuige versperde de 19-jarige verdachte de weg, waardoor deze viel en kon worden aangehouden. De 16-jarige verdachte werd later met behulp van een andere getuige in de omgeving aangehouden. De verdachten zijn overgedragen aan de politie Amsterdam-Amstelland.

Rijden onder invloed

DOORN Een 33-jarige Utrechter is in de nacht van donderdag op vrijdag betrapt op rijden onder invloed op de Langbroekerweg. Omstreeks 00.30 uur controleerden surveillerende politieagenten hem vanwege zijn rijgedrag. De man bleek te veel op te hebben. De ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij een alcoholgehalte had van 390 ug/l. De man kon weer vertrekken met een rijverbod van vier uur en bekeuringen voor rijden onder invloed en omdat hij geen rijbewijs bij zich had.

Alcoholcontrole

DRIEBERGEN De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een alcoholcontrole gehouden op de Hoofdstraat. Omstreeks 02.30 uur moesten twintig bestuurders blazen. Geen van hen had te veel gedronken. Wel werden bekeuringen uitgeschreven aan een bestuurder die ten onrechte zijn mistlamp aanhad en een automobilist die onverzekerd reed.

VEENENDAAL De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse locaties, waaronder de Rondweg-West, weggebruikers gecontroleerd op alcoholgebruik. In totaal dertig personen moesten blazen. Drie werden aangehouden.