VVD


8-9-2006

Mulder (VVD): "Europese minimumeisen voor eco-labelling visproducten"

Het Europees Parlement heeft deze week gestemd voor een communautaire aanpak van eco-labelling voor visproducten.

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd voor een communautaire aanpak van eco-labelling voor visproducten. De Commissie geeft in haar mededeling een aanzet tot een breed debat over dit onderwerp. Een keurmerk biedt de mogelijkheid om producten te voorzien van een herkenbaar opschrift dat de consument garandeert dat het geproduceerd is volgens bepaalde minimumeisen. Het Europees Parlement dringt er echter bij de Commissie op aan om met een rapport te komen dat details verstrekt over de minimumeisen waaraan een milieukeurregeling voor visproducten moet voldoen.

Jan Mulder: "Particuliere milieukeurmerken zijn de laatste jaren als paddestoelen uit de grond geschoten, zonder dat deze onderworpen zijn aan enig toezicht vanuit de overheid. Dat kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en verwarring bij consumenten en producenten. Door de invoer van Europese minimumeisen kan dat worden voorkomen."

Jan Mulder is voor het vastleggen van minimumvereisten op Europees niveau voor eco-labelling. Op deze manier kunnen milieukeurmerken zich vrij ontwikkelen op basis van particuliere en/of overheidsinitiatieven op voorwaarde dat ze voldoen aan de minimumvereisten vastgesteld door de Europese Unie. De rol van de overheid blijft beperkt tot registratie van de keurmerken en de controle op de naleving van de minimumvereisten.