Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bodemkwaliteit Groninger Kroon in orde (31 augustus 2006)

Onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Search, naar de bodem onder de geplande woningen aan de Groninger Kroon 2 t/m 44 in nieuwbouwwijk De Vosholen in Hoogezand, wijst uit dat op het gebied van de bodemkwaliteit en verontreiniging door asbest niets de bouw in de weg staat.

Er zijn geen milieubeperkingen meer aangetroffen voor het wonen op die locatie. Het rapport wordt vandaag aan de gemeente aangeboden. Het onderzoek heeft in augustus plaatsgevonden.

Dit voorjaar rezen er twijfels bij de gemeente aan de kwaliteit van het inventarisatierapport van CBB (Centraal Bodemkundig Bureau) omdat uit de praktijk bleek dat er olie- en asbestverontreinigingen aanwezig waren die niet in het rapport stonden opgesomd. De verontreinigingen binnen het plangebied zijn daarna opgeruimd.

De bouw van de woningen aan de Groninger Kroon 2 t/m 44 was opgeschort in afwachting van de sanering en het aansluitende verficatieonderzoek door Search. Op grond van alle nu beschikbare kennis en inzichten kan de opschorting vervallen en de bouw beginnen. Het college van Burgemeester en Wethouders zal op korte termijn deze kwestie en de ingediende bezwaarschriften bespreken.

School

Sanering van de bodem van de tijdelijke locatie van de basisschool is op grond van onderzoek niet noodzakelijk gebleken. De locatie is bovendien opgehoogd met een extra laag van een halve meter gekeurde schone grond, afkomstig uit het Compagniesterpark in Sappemeer. Deze locatie is veilig om een school op te vestigen. Westelijk daarvan ligt het ketelhuis, mogelijk de permanente locatie van een basisschool in De Vosholen. Deze locatie is nog niet volledig in kaart gebracht als het gaat om milieu-verontreinigingen.

Achtergrond

In de Vosholen ontwikkelt de Ontwikkelingscombinatie De Vosholen (OCV cv) de in totaal duizend woningen. Deze commerciële rechtspersoon bestaat uit BEMOG Projectontwikkeling, Bouwfonds en BAM Vastgoed. Vanzelfsprekend stelt de gemeente de kaders, onder andere op het gebied van de stedenbouwkundige en bouwkundige eisen aan de realisatie van de wijk.

De gemeente heeft in juni 2006 van OCV verlangd dat niet langer CBB maar een ander bureau de bodemonderzoeken zal uitvoeren. Gezien de voortgang van dit onderdeel van De Vosholen heeft ingenieursbureau Oranjewoud geadviseerd na de sanering van de Groninger Kroon een verificatieonderzoek uit te laten voeren naar deze locatie en andere nog onbebouwde locaties. OCV heeft vervolgens het bureau Search opdracht gegeven dit onderzoek te verrichten. De gemeente heeft ingestemd met de keuze van het bureau.

Na een vooronderzoek en een sanering toont een evaluatierapport aan welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd. Een verificatieonderzoek, zoals in dit geval door Search, is bij bodemsaneringen ongebruikelijk. Het gegeven dat de gemeente niet langer rapporten van CBB accepteert, betekent niet dat alle andere locaties (hoofdzakelijk in het westelijk deel van De Vosholen) die ooit door CBB zijn onderzocht onveilig zijn. Er is sprake van een onevenredig grote gemeentelijke controle-opgave bij de rapporten van dit bureau.

Communicatie

Het college van Burgemeester en Wethouders is zich er terdege van bewust dat duidelijkheid en openheid een eerste vereiste zijn. In de afgelopen week zijn er in de media misverstanden ontstaan over de feitelijke situatie aan de Groninger Kroon. Om die reden vindt het college het begrijpelijk dat de publiciteit in de afgelopen weken tot ongerustheid leidt bij kopers van nieuwe woningen, de huidige bewoners en de ouders van de kinderen die met ingang van dit schooljaar naar de tijdelijke school aan de Boomgaard zullen gaan. Daar is wat het college betreft geen aanleiding voor. Er heerst de stellige overtuiging dat de gezondheid van huidige en toekomstige bewoners niet in het geding is geweest als gevolg van de aangetroffen bodemverontreinigingen in De Vosholen. In de komende weken vindt er communicatie plaats met verschillende groepen om ook hen nader te informeren.